Bulgursalade met watermeloen en oude kaas

Heel Twente bakt en kookt

In deze rubriek gaan we op bezoek bij de leukste, Twentse thuisbakkers en -koks. Zij delen hier hun favoriete recepten. In deze editie zijn we bij Kim Jansen.

Kim Jansen (29) woont samen met haar vriend Yorick Nijstad in Nijverdal. Tijdens haar studie Media, Informatie en Communicatie werkte zij als redacteur bij onder andere Upcoming (een actualiteitenplatform) en bij Talpa, waar ze bij het televisieprogramma Koffietijd de culinaire redactie deed. “Daar rolde ik overigens toevalligerwijs in, want echt verstand van koken had ik op dat moment niet. Natuurlijk hield ik al van ‘lekker eten’, hoewel ik een hekel heb aan die term, wie houdt er immers niet van ‘lekker’ eten? Door iedere dag bezig te zijn met recepten groeide mijn fascinatie voor verschillende keukens.”

Tijdens het afstuderen is Kim teruggekeerd naar Nijverdal. Hier ging ze aan het werk bij de Twentsche Courant Tubantia en later bij contentmarketingbureau Geen Blad voor de Mond. Inmiddels heeft ze het roer omgegooid en haar eigen bedrijf opgericht onder de naam Andere Contekst. “Ik werk nu als freelance tekstschrijver. In iedereen zit namelijk een goed verhaal, de kunst is om het te vinden én een originele invalshoek te bedenken of het in andere context te zetten. Je kunt vast raden waar de naam van mijn bedrijf vandaan komt.” Leuk feitje: Kim heeft onder andere de rubriek Tukker Abroad voor deze editie van Twentelife geschreven. Benieuwd? Je leest het verhaal op pagina 16.

“Hoewel het schrijven over eten even op een ‘lager pitje’ heeft gestaan, mag ik mezelf ook culinair recensent voor Tubantia noemen, een droombaan als je van schrijven én van eten houdt. Ik houd enorm van de Italiaanse keuken. Risotto en spaghetti carbonara (zonder room!) staan bij ons thuis regelmatig op het menu. Mijn favoriete gerecht uit dat land? Pasta vongole, een klassieker.”

Grappig genoeg staat Kim zelf niet zoveel in de keuken. “Maar als vrienden en familie komen eten vind ik het heerlijk om uit te pakken. Onlangs heb ik met een paar vrienden een kookclub opgericht, de aftrap was bij ons thuis. Ik houd ervan om nieuwe dingen te blijven ontdekken. Mijn algoritme staat vol met heerlijke recepten, die ik opsla en allemaal nog uit moet proberen. Hopelijk kom ik een eind deze zomer!”

Ingrediënten:

 • 1 ui
 • 1 teen knoflook
 • halve theelepel Al-Andalus kruiden (tip: Jonnie Boer)
 • 250 gram bulgur
 • halve theelepel provençaalse kruiden
 • kwart watermeloen
 • 3 tomaten
 • 200 gram oude kaas
 • sap van een halve citroen
 • 100 gram veldsla
 • olijfolie
 • peper en zout

 

Bereidingswijze:

1. Fruit de ui (gesnipperd) en de knoflook (geperst) in een pan.
2. Bereid de bulgur volgens de verpakking.
3. Voeg de kruiden toe aan de ui en knoflook en bak nog even mee.
4. Meng de watermeloen (in blokjes), tomaat (zaden verwijderen, in blokjes), en oude kaas (in blokjes) door de afgekoelde bulgur heen.
5. Breng op smaak met peper en zout, olijfolie en citroensap.
6. Serveer met veldsla. Voeg eventueel wat balsamicoazijn toe om het af te maken.

Eet smakelijk!