Carin's hartige taart

In deze rubriek gaan we op bezoek bij de leukste Twentse thuisbakkers en -koks. Zij delen hier hun favorieten recepten. In deze editie zijn we bij Carin Bollegraf. 

Kan je iets vertellen over jezelf?
“Zeker, ik ben Carin Bollegraf. Ik ben nu veertig jaar werkzaam als lerares. Ik woon met mijn man in het mooie Usselo. Naast mijn werk als leerkracht run ik samen met mijn man een bed & breakfast – De Oale Zessprong- en een theetuin. Toen mijn kinderen een stukje ouder werden kon ik ervoor kiezen meer les te geven. Destijds was ik namelijk parttime werkzaam op een basisschool voor de groepen 1 en 2. Ik besloot niet meer fulltime voor de klas te staan, maar om samen met mijn man iets te ondernemen. Nu combineer ik het lesgeven met mijn activiteiten voor ons bedrijf.”

Wat leuk, dat lijkt me heel afwisselend!
“Dat is het ook. Het is heel ander werk dan lesgeven, maar daarom is het ook leuk dat ik beide dingen met elkaar combineer. Mijn oudste dochter helpt ook mee in de theetuin. Als puber wilde ze er niks van weten, maar nu werken we samen.” Hoe is dat, om samen te werken met jouw dochter? “Heel erg leuk. Je hebt aan een half woord genoeg. We denken samen na over onze menukaart. Datgene wat we op onze menukaart hebben, proberen we te verbeteren of er mooier uit te laten zien. We bakken allebei heel graag.”

Bakken is dus een familieding?
“Ja, dat kan je wel zeggen. Zowel mijn man als ik komen uit families waarin er in het weekend altijd werd gebakken. Het was niet gezellig als er niet iets was gebakken.”

Kan je iets vertellen over de taart die je hebt gebakken?
“Ja, de hartige taart is een heerlijke taart voor mensen die van hartig houden. De taart is een grote hit onder onze mannelijke bezoekers. Die neigen er vaak naar om te kiezen voor taarten die ze altijd eten. De standaard appeltaart met koffie. Wij adviseren dan de hartige taart en die valt goed in de smaak.”

Voor het deeg:

– 250 gram bloem
– 1 tl zout
– 125 gram boter, koud
– 1 ei
– 3 el water, ijskoud

Voor de vulling:

– 5 eieren
– 5 eetlepels griekse yoghurt
– 200 gram geraspte kaas (belegen)
– 30 gram verse bieslook
– 12 snoeptomaatjes
– 30 gram oregano
– 200 gram boerenmetworst

Bereiding deeg

 1. Meng de bloem met het zout in een mengkom. Snijd de koude boter in blokjes en wrijf het met je vingers tot een korrelig geheel.
 2. Voeg het ei en het water toe, en maak een samenhangende bal. Voeg als het deeg te droog is een beetje extra water toe. Niet te lang kneden!
 3. Doe het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast. (of gebruik kant en klare hartige taartdeeg)

Bereiding vulling

 1. Rol de deegbal uit tot iets groter dan je bakblik (24cm). Zet geen druk op het deeg, maar laat de deegrol het werk doen.
 2. Leg het deeg passend in het bakblik (ingesmeerd met zonnebloemolie), en prik met een vork in de bodem gaatjes zodat het deeg goed gaar kan worden.
 3. Voor een extra knapperige bodem kun je ‘m eerst ongeveer 10 minuten voorbakken, en weer af laten koelen.
 4. Meng in een kom alle ingrediënten voor de vulling behalve de boerenmetworst en de oregano.
 5. Giet de helft van het mengsel op het deeg, verdeel dan de boerenmetworst over het mengsel.
 6. Giet vervolgens de andere helft van het mengsel over de boerenmetworst.
 7. Halveer de snoeptomaatjes en leg langs de rand met het snijvlak naar boven.
 8. Strooi de oregano over het geheel. Voor de theetuin gebruiken we eieren van onze kipjes, en verse kruiden uit de tuin, maar je kan ook gedroogde kruiden gebruiken. Bak 30 minuten in de heteluchtoven op 160 graden.

Je kan deze taart ook vegetarisch maken. Dat doe je door de boerenmetworst weg te laten.

Extra tip: Het is niet alleen mooi, maar ook lekker om plakjes courgette boven op de taart te leggen. De plakjes kunnen gesneden worden met een kaasschaaf.

Editienr: 71 | Tekst: Nahrin Aslan | Fotografie: Frank Visschedijk