Cheesecake met zelfgemaakte lemon curd

In deze rubriek gaan we op bezoek bij de leukste Twentse thuisbakkers en -koks. Zij delen hier hun favoriete recept. In deze editie zijn we te gast bij Annemijn Geerts.

Annemijn is 24 jaar oud en woont samen met haar ouders in Enschede. Zij is fulltime werkzaam als productontwikkelaar bij Euroma, een kruiden- en specerijenbedrijf. “Mijn vrije tijd besteed ik graag aan lezen en sporten. Zo ga ik regelmatig een potje tennissen of een rondje hardlopen. Daarnaast sta ik met veel plezier in de keuken. Je kunt mij ‘s nachts wakker maken voor een lekkere cheesecake of een goede chocoladetaart!”

Uitgebreid bakken en koken

Wekelijks wordt er bij Annemijn thuis uitgebreid gebakken en gekookt door zowel zijzelf als haar moeder. Wat bakken betreft wordt het vaak een kwarktaart, appeltaart volgens oud recept, cheesecake met lemon curd of een lading koekjes. “Mijn specialiteit is de cheesecake met lemon curd. Het recept is vrij simpel te bereiden en afgezien van de oven- en wachttijd is dit recept ook redelijk snel klaar. Daarnaast is een groot voordeel dat de cheesecake met lemon curd eigenlijk altijd lukt.”

Ontspanning

Annemijn is een bezige bij en vaak erg druk. Bakken is voor haar dan ook de ideale bezigheid om even nergens anders aan te denken. “Bakken is voor mij ontspanning. Ik vind het leuk om nieuwe dingen te proberen, bezig te zijn met smaakcombinaties, de textuur en het mondgevoel van producten. Voor mij zijn de leukste recepten, de recepten die ik nog nooit eerder heb gemaakt. Daar kan ik dan nog aan sleutelen totdat ze in mijn ogen perfect zijn.”

Het recept:

Ingrediënten bodem

 • 260 gram Bastogne koekjes
 • 80 gram ongezouten roomboter

Ingrediënten lemon curd

 • 75 gram ongezouten roomboter
 • 60 gram witte basterdsuiker
 • 1 ei
 • 1 citroen

Ingrediënten vulling

 • 1 kilogram roomkaas
 • 250 gram zure room
 • 65 gram suiker
 • 4 eieren
 • Citroenrasp en -sap van een halve citroen
 • 4 theelepels maizena

Bereiding cheesecake

Verwarm de oven voor op 130 graden, hete lucht. Bekleed de bakvorm met bakpapier en vet de randen in. Smelt de roomboter in een pan en verkruimel de Bastognekoekjes. Meng de koekkruimels met de gesmolten roomboter en verdeel dit over de bodem van de springvorm. Druk de bodem goed aan met de bolle kant van een lepel of met de onderkant van een glas. Laat de bodem afkoelen in de koelkast.

Meng de roomkaas, suiker, zure room en de citroenrasp en -sap van een halve citroen door elkaar heen. Voeg daarna de eieren toe aan het beslag en meng dit totdat de eieren volledig zijn opgenomen. Voeg tot slot de maizena toe. Meng de cheesecake-vulling niet te lang, zodra de vulling glad is, is deze klaar. Haal de afgekoelde bodem uit de koelkast en giet de cheesecake-vulling hierop.

Bak de cheesecake in ongeveer 75 tot 80 minuten af in de voorverwarmde oven. De taart is klaar als deze nog een beetje wiebelig is. Laat de cheesecake ongeveer twee uur afkoelen in een gesloten oven. Laat hem nog een half uur afkoelen met de ovendeur op een kier. Zodra de cheesecake is afgekoeld, laat je hem nog een nachtje opstijven in de koelkast.

Bereiding lemon curd

Rasp alleen het gele gedeelte van de citroenschil. Pers daarna de citroen uit. Verwarm de citroenrasp en -sap samen met de roomboter in een steelpan op een laag vuur.

Mix suiker en ei door elkaar heen. Voeg hieraan al roerend het citroen-boter mengsel toe. Schenk dit terug in de pan en verwarm het al roerend tot de lemon curd is ingedikt als vla. Schenk de lemon curd in een schone pot. Goed laten afkoelen en bewaar in de koelkast.

Serveren

Een poos voordat je de cheesecake met lemon curd gaat serveren, haal je de cake alvast uit de koelkast. Verdeel een aantal flinke lepels lemon curd over de bovenkant en smullen maar!