
Voorbereiding doet wonderen

Chefkok bij QuaKoken
De winter staat weer voor de deur en dat betekent dat de stevige gerechten weer op tafel komen: stamppotten, warme soepen, oven- en stoofschotels. Toch blijft het voor veel mensen lastig om ieder avond wat lekkers op tafel te zetten, zeker wanneer je kinderen hebt die liever alles met een ‘p’ eten (pizza, patat…, je kent ze wel). In deze column deel ik een paar tips en tricks om koken een stuk makkelijker én leuker te maken.
Iedereen rent wel eens om zes uur ’s avonds naar de supermarkt om nog snel even wat voor het avondeten te halen. Vaak verval je dan in je oude gewoontes: de kinderen vinden broccoli lekker, dus doen we dat maar. Dat ken ik zelf maar al te goed. Niks mis mee natuurlijk, maar soms is het ook wel eens leuk om wat meer variatie te brengen. Denk bijvoorbeeld aan de wat ‘onbekendere’ groentes zoals pompoen en pastinaak, ook wel de ‘witte wortel’ genoemd. Van pastinaak kun je een heerlijk pureetje maken, dat haalt echt die aardse smaak naar boven. Daarnaast kun je pompoen eenvoudig bereiden door het in stukken op een bakplaat te leggen met een beetje olijfolie, rozemarijn, tijm, knoflook, peper en zout. Even in de oven en smullen maar.
Om te voorkomen dat je in oude gewoontes vervalt, is een goede voorbereiding ook erg belangrijk. Als je de volgende dag weet dat je weinig tijd hebt, kun je ‘s avonds bijvoorbeeld ook alvast het eten voorbereiden voor de volgende dag. Zelf maak ik wel eens een soep, nasi of koude couscoussalade voor de volgende dag klaar, dan heb je tenminste altijd wat voedzaams te eten.
In deze editie deel ik een recept voor een wildstoofpotje met onder andere wildpoulet, wortel, bleekselderij en champignons. Heerlijk om te serveren met een klassieke rode kool, stoofpeertjes en aardappel-knoflook puree.
Klik hier om het recept te lezen.