Columns
AI: geen kunst aan

AI: geen kunst aan

Martin ter Denge
Schrijver en spreektaalkenner en spreker van het Twents/Nedersaksisch

Zelf nadenken? Gevoel voor menselijkheid? Oeh gatagat, hou op schei uit! Van je veilig afgebakende wereldje in twijfel trekken is nog nooit iemand wijzer geworden. Het is maar goed dat er kunstklookte als ChatGPT bestaat. Die arme Bril Gates zat met een zoerbrand van zo’n drie Twentse dorpen vol overtallig personeel en dat zijn elke maand toch heel wat loze pegels over de balk. Nu kon die dat volk mooi nen trad in ’t gat doen en het geld dat ‘ie overhield in OpenAI steken.

Heb je zeurklanten? Laat je toch gewoon een robot op antwoorden? Mensen zijn alleen maar lastig. Ja klantenbinding is belangrijk, maar dat kan ook wel met kunstklookte ja. Net echt en voor een fractie van de prijs. Bespaar je weer op mensenkosten. Menselijke uitwisseling? Voel je der eens aan. Veel te gevaarlijk. Misschien krijgen ze het wel in de kop om het met mekaar eens te worden. Lopen wij potentieel een bult centen mis.

Mag je bedrijfswebsite wel wat meer online verkeer? Laat een algoritme duizend-en-één dertien-in-een-dozijnteksten rammen die gegarandeerd scoren. Vooral bij de algoritmes van Google dan hè. Dat je teksten net als al die andere bedrijven klinken die allemaal precies hetzelfde doen. Lekker vertrouwd en herkenbaar. Oh ja en volk wat het geld in de digitale tuk heeft branden moet zo rap mogelijk richting de online kassa. Niet te diep nadenken. Dat heeft nog nooit wat opgeleverd en dat kunnen wij beter voor je doen dus neem nu deze unieke aanbieding en bekijk snel deze YouTube-advertentie. Knaken harken! Dat wil toch iedereen? En zeg nou zelf, maatschappijkritische kunst en literatuur die de samenleving naar nieuwe hoogten brengen, die tijd hebben we gehad hoor. Zelf uit de losse pols geschudde volzinnen uit de duim zuigen met een uniek gevoel voor stijl, humor en inzichten, dat is zo twintigste eeuw! En het duurt ook zo lang. Het moet nú!

Zo’n Meneertje Manuel bijvoorbeeld. Die trapt veel te sardonisch alle heilige huisjes tuntersteboventen en zet mensen aan het denken. Heeft ‘ie een week voor nodig. Moeten we niet hebben. Of dat geknor in de kantlijn van Youp het Grachtengordeldier. Die’s toch ook al jaren over datum. Zalig zijn de armen van geest. Waar ken ik dat ook alweer van? Ik zou het kunnen Googlen, maar daar ben ik te lui voor en zo hoort het. Nee, ik denk dat ons als mensheid nog hele mooie tijden te wachten staan als we het denkwerk uitbesteden. Dan kunnen we alle belangrijke beslissingen overlaten aan diegenen met meer verstand dan wij. Soms in ons eigen nadeel misschien, maar dat moeten we er maar voor over hebben. Kunnen wij fijn hersenloos consumeren, wat een mooie toekomst. Stilstand is vooruitgang! Dacht ik.

Even kijken, een sarcastische column in halfgebakken Twederlands zal vast ook geen probleem zijn voor dat revolutionaire chatmodel… “ChatGPT Server overbelast…”