Columns
Een andere kijk

Een andere kijk

Ovan en Marije
De Enschedese Ovan en Friese ­Marije zijn in het Sardijnse Ollolai druk bezig een bed & breakfast op poten te zetten en hun lifestylemerk Amkina uit te breiden.

Vorige week hebben we de eerste sneeuw gezien in Ollolai. Het was prachtig maar ook behoorlijk koud. Zeker als je je bedenkt dat we in een huurhuis wonen zonder verwarming en met enkel glas. Gelukkig worden we wel warm van het harde klussen, dus daar gaan we lekker mee door. Alle zandhopen zijn ondertussen het huis uit, de leidingen zijn bijna allemaal getrokken en er ligt in alle ruimtes een cementvloer. In Nederland klusten we nooit, dus er gaat een wereld voor ons open. We hebben misschien een keer een spijker in de muur geslagen maar dat was dan ook alles. Wij zijn gespecialiseerd in patronen tekenen en stoffen stikken op een naaimachine. Dat is wel even wat anders dan zo’n groot bouwproject. 

Toen we hier aankwamen dachten we: ‘Wauw wat een prachtig huis, dit is het!’ We zagen alleen maar hoe mooi het kon worden en we hebben helemaal niet gelet op al die praktische zaken. Pas de tweede keer dat we het huis bekeken zagen we dat er geen elektra, riolering en water in het huis waren. Er waren ook geen badkamer en keuken. Gelukkig komen we elke dag een stapje dichterbij ons droomhuis. Het is heerlijk om alles zelf te mogen bepalen. We beslissen waar we de elektrapunten willen hebben, hoe de lichtschakelaars er uit moeten zien en waar we de wc willen plaatsen. Natuurlijk zijn we wel eens bang dat we over twee maanden denken, ‘oeps, dat had ik liever anders gewild’ of ‘dat ben ik helemaal vergeten’, maar dat moeten we maar voor lief nemen.

Het is heerlijk dat het huis vorm begint te krijgen. We zijn hard bezig met het verzamelen van de mooiste items voor in ons huis en de kamers. De Amkina Experience moet echt een experience worden. We willen alles tot in de puntjes uitwerken. De Italiaanse bouwvakkers worden daarom wel eens gek van ons, of zelfs vaker dan soms. Ollolai is -natuurlijk een klein bergdorp waar de tijd een beetje stil is blijven staan. Dus als wij met ideeën komen denken de bouwvakkers soms dat wij gek geworden zijn, terwijl dat voor ons hele normale ideeën zijn. Maar misschien is dat wel het allermooiste van verbouwen in het buitenland: je krijgt echt een andere kijk op dingen. Wij vonden het voorheen normaal dat in een huis een thermostaat, altijd warm water, of überhaupt drinkbaar water waren. Maar dat is niet overal standaard…

Liefs Ovan & Marije