Columns
Een lekker fris zomers gerecht

Een lekker fris zomers gerecht

Gerjan Ligtenberg
Chefkok bij QuaKoken

Ceviche van zeebaars filet

Benodigdheden:

  • Zeebaars filet: 4 stuks
  • Rasp en sap van limoen: 1 stuk
  • Rode peper: 1 stuk
  • Verse gember: 30 gram
  • Zwarte peper: naar smaak
  • Zeezout: naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Ontgraat de zeebaars filet en verwijder het huidje (of laat dit in de viswinkel doen). Snijd nu lange dunne plakjes van 0,5 cm van de zeebaars.
  2. Rasp de limoen en de gember over de zeebaars filet heen en voeg hier het limoensap aan toe.
  3. Snijd de peper in fijne ringen.
  4. Maak op smaak met zeezout en zwarte peper.
  5. Marineer de dunne plakjes in de marinade 30 minuten voordat het voorgerecht wordt geserveerd.

Komkommer salsa

Benodigdheden:

  • Komkommer: ½ stuk
  • Rode ui: ½ stuk
  • Limoen: 1 stuk
  • Verse gember: 3 gram
  • Koriander: 4 blaadjes
  • Munt: 3 blaadjes

Bereidingswijze:

  1. Halveer de komkommer en verwijder de zaadlijst.
  2. Snijd de komkommer in een fijne brunoise (in blokjes snijden).
  3. Maak de ui schoon en snijd deze ook in fijne brunoise (in blokjes snijden).
  4. Rasp de limoen en pers deze uit.
  5. Snijd de gember fijn.
  6. Snijd de kruiden fijn.
  7. Meng alle ingrediënten door elkaar heen en breng eventueel op smaak met peper en zout en een scheutje olijfolie.

Olijfolie vinaigrette

Benodigdheden:

  • Witte wijn azijn: 1 eetlepels
  • Olijfolie: 3 eetlepels
  • Zout: naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Meng de olijfolie met de witte wijn azijn.
  2. Maak de vinaigrette op smaak met iets zout.

Tomaten mayonaise

Benodigdheden:

  • Tomaten tapenade: 1 stuk
  • Eidooiers: 1 stuk
  • Arachide olie: 2 deciliter
  • Mosterd: ½ theelepel
  • Witte wijn azijn: 1 eetlepel
  • Citroensap: scheutje
  • Zout: naar smaak

Bereidingswijze:

*Je kunt voor deze tomaten mayonaise eventueel ook mayonaise kopen en deze mengen met een tomaten tapenade.

  1. Meng de olie met de tomaten tapenade (eventueel met een blender).
  2. Doe de olie in een maatbeker.
  3. Spoel de blender goed om.
  4. Doe de eidooiers, azijn en de mosterd in de blender en draai op lage stand door.
  5. Voeg nu langzaam (druppels gewijs) de tomatenolie toe tot er een mooie gladde mayonaise ontstaat.
  6. Breng de mayonaise op smaak met een scheutje citroensap en een snufje zout.

Bloemkool geroosterd

Benodigdheden:

  • Bloemkool: ¼ stuks
  • Olijfolie: scheutje
  • Peper: naar smaak
  • Zout: naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd de bloemkool in kleine roosjes.
  3. Doe een scheutje olie over de bloemkool.
  4. Bestrooi licht met zout en peper
  5. Rooster in een voorverwarmde oven de bloemkool tot deze gekeurd is.
  6. Laat de geroosterde bloemkool afkoelen.

Flammkuchen krokant

Benodigheden:

  • Flammkuchen bodem: 1 stuk
  • Olijfolie: scheutje
  • Peper: naar smaak
  • Zout: naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200-220 graden.
  2. Snijd de flammkuchen bodem in mooie punten.
  3. Strijk met een kwast licht wat olie op de bodem.
  4. Bestrooi met peper en zout naar smaak.
  5. Bak de flammkuchen in een voorverwarmde oven krokant en goudbruin af.