Columns
Een herfstig dessert

Een herfstig dessert

Gerjan Ligtenberg
Chefkok bij QuaKoken

Koude soep van stoofpeertjes, een soezenraster, mousse van mascarpone en een crumble van witte chocolade.

Opmaak van het gerecht

  • Pak vier diepe borden.
  • Verdeel de koude soep van stoofpeertjes over de borden.
  • Doe hier toefjes mascarpone mousse in.
  • Strooi de crumble speels over het geheel.
  • Maak het af door wat muntblaadjes fijn te snijden en deze over het geheel te strooien.
  • Bestrooi de soezenraster met poedersuiker en plaats hem op het bord.
  • Bon appetit!!

Koude soep van stoofpeertjes

Recept voor vier personen

Benodigdheden

  • Stoofperen: 500 gram
  • Rode wijn: 375 milliliter
  • Suiker: 175 gram
  • Kaneelstokjes: ½ stuks
  • Steranijs: 1 stuks
  • Aceto balsamico: naar eigen smaak

Bereidingswijze

  • Schil de peren en verwijder het klokhuis.
  • Snijd de peren in kleine stukken en zet deze in een pannetje op het vuur met de rode wijn, suiker en specerijen.
  • Kook het geheel helemaal gaar tot pap.
  • Blender de soep en zeef de soep twee keer.
  • Maak op smaak met een scheutje aceto balsamico.
  • Voeg een beetje water toe als de soep te dik is.

Witte chocolade crumble

Recept voor vier personen

Benodigdheden

  • Witte chocolade: 25 gram

Bereidingswijze

  • Weeg de chocolade af.
  • Leg de chocolade op een bakplaat met een bakmatje.
  • Zet het geheel in een voorverwarmde oven van 135 graden.
  • Roer af en toe door de chocolade heen.
  • Let op dat het niet verbrand!
  • Laat het afkoelen als de chocolade mooi egaal bruin is geworden.

Soezenraster

Recept voor vier personen

Benodigdheden

  • Gezeefde bloem: 60 gram
  • Melk: 60 milliliter
  • Water: 60 milliliter
  • Roomboter: 60 gram
  • Eieren: 2-3 stuks
  • Zout: snufje

Bereidingswijze

  • Doe het water, de melk en de boter in een pannetje en breng dit aan de kook. Haal de pan van het vuur zodra het kookt.
  • Roer de gezeefde bloem en het zout met een garde door het mengsel. Zet het pannetje weer op een laag vuur om de massa goed gaar te maken. Roer het door met een houten lepel.
  • Haal de pan van het vuur en voeg daarna de eieren stuk voor stuk toe terwijl je dit met de spatel door blijft roeren. Werk vrij vlot door zodat het ei niet de kans krijgt om te stollen.
  • Vul een spuitzak met het soezenbeslag. Spuit ronde rasters .
  • Bak de rasters in 10-15 minuten gaar en goudbruin op 200 graden.
  • Laat de rasters afkoelen.
  • Bestrooi op het laatst bij uitgifte met poedersuiker.
  • Het soezenraster wordt bovenop de soep gelegd.

Mascarpone mousse

Recept voor vier personen

Benodigdheden

  • Mascarpone: 250 gram
  • Slagroom: 1,5 deciliter
  • Suiker: 30 gram
  • Gelatine blaadjes: 1 stuks

Bereidingswijze

  • Week de gelatine in koud water.
  • Doe een klein scheutje van de slagroom in een pannetje en verwarm deze.
  • Los de gelatine op in warme slagroom zodra deze goed is geweekt.
  • Klop de mascarpone los in een bekken (mengkom) met een garde en voeg de warme slagroom toe. Roer hierna goed door.
  • Sla de slagroom met de suiker op tot iets verder dan yoghurt dikte.
  • Spatel nu de losgeklopte mascarpone door de slagroom.
  • Bewaar afgedekt in de koelkast.