Columns
Chefkok Gerjan Ligtenberg van QuaKoken

Chefkok Gerjan Ligtenberg van QuaKoken

Gerjan Ligtenberg
Chefkok bij QuaKoken

Gerjan Ligtenberg is chefkok bij restaurant QuaKoken in Oldenzaal. In dit restaurant draait alles om rijke smaken en de beste bereiding van verse producten. In deze column deelt Gerjan zijn passie voor lekker eten.

Het voorjaar voelt eigenlijk ieder jaar als een frisse start van het culinaire jaar. En zeker dit jaar. De dagen worden weer langer, de zon begint weer te schijnen, je krijgt weer meer energie. En ook op het land gaat alles weer groeien en bloeien. De dieren komen weer van stal en in de wei zie je de eerste lammetjes.

Het voorjaar is voor mij als chef absoluut het favoriete seizoen. Alles komt weer vers van het land in plaats van vers uit de kas. Want natuurlijk kun je met veel producten het hele jaar koken, toch is het lekkerder om met het seizoen mee te eten. Met typische voorjaarsproducten als asperges, rabarber en aardbeien is het heerlijk koken. Iedere maand kijken we welke producten we vers kunnen krijgen van onze leveranciers. Waar kunnen we op dit moment mooi mee koken? Met die producten maken dan maandelijks een ander ‘chefs table menu’.

Ik kan niet wachten tot de restaurants weer open gaan. Hoewel we natuurlijk niet stil hebben gezeten in de coronatijd. We moesten creatief omgaan met de mogelijkheden die er wél waren. Zo bedachten we onder andere het ‘veurdeurdiner’ waarbij we met onze mobiele keuken bij mensen voor de deur de mooiste gerechten maakten. Een groot succes en we hebben er veel van geleerd. Maar de mensen straks weer in ons restaurant zien genieten is toch anders. Dat geeft nog meer voldoening. Als chef wil je in de keuken staan en koken voor je gasten, ik houd van die dynamiek.

Deze editie deel ik een recept met lamsbout, ook een prachtig voorjaarsproduct met een unieke smaak. Het is een in Oosterse specerijen fond gepocheerde lamsbout met krokante lams rendang, crème van yoghurt en sumac, zoet zure rode ui, dressing van tahin en krokant rijstpapier. Scan onderstaande QR-code en je vindt het hele recept op de website van Twentelife.

Eet smakelijk!

QuaKoken
Enschedesestraat 2j, Oldenzaal
T. 0541 – 745 050
info@quakoken.n
www.quakoken.nl

Je leest het hele recept hier.