Toeval
Schrijver en spreektaalkenner en spreker van het Twents/Nedersaksisch
Al een tijdje noteer ik in een document ‘Tovalligheden’ dingen die ik meemaak of zie die wel erg toevallig zijn. Dingen die je zijdelings opmerkt en een dag of wat later ineens terug ziet komen. Ik heb al zo’n vier pagina’s vol met korte anekdotes.
Ik trom al vanaf mijn achtste. Eerst in Rijssen en toen ’t muziek daar over de kop ging, bij Advendo Nijverdal. Op een gewone woensdagavond, tijdens de derde helft, kwam het gesprek op dweilorkesten, omdat ik nog bij het illustere gezelschap ‘De Kamgoarn Klösse’ speel.
Een van de medeskapzangers wist te vertellen dat een Zwols dweilorkest een eigen tourbus heeft. Ik zei dat dat wel vaker voorkomt, onder andere de Jigger Bigger Band oet Dealden en de Tismawajewendband uut Roalte. Een dag of twee later las ik bij de NOS een artikel over dorpsfestivals die compensatie willen voor het afgelasten van hun feest vanwege coronamaatregelen. Wie zie ik daar op de foto? De Tismawajewendband.
Zelfs terwijl ik deze column typ doet zich zo’n toevalligheid voor. Ik wilde weten waar die Jigger Bigger Band vandaan komt, dus keek ik op de website. In hun ‘Over Ons’ schreven ze dat ze voor de Thaise koning Bhumibol hadden opgetreden. Laat ik deze column net typen op het moment dat ik in Thailand had moeten zitten. Klinkt als een flauwe grap, zo van: daar horen we allemaal weleens te zitten. Maar wij hebben vorige week een dag voor vertrek een reis naar Thailand afgezegd, omdat we omkomen in schrijfwerk en geheels neet an vakantie tokomt. Toevallig?
Ja. Stom toeval. Meer niet. Zelfs niet als je er heel veel van ziet. Want hoe meer je ergens op let, hoe vaker je het ziet. Ongeveer zoals je je lichtgrijze Opel Corsa ook ineens overal tegenkomt als je erop gaat letten. Logisch, want da’s een van de meest doorsnee auto’s.
Iemand die er gevoelig voor is kan allerlei zweverige niet-bestaande verbanden ontdekken. “It’s all connected!” Zo ontstaan samenzweringstheorieën. Religies trouwens ook: “Het was droog, toen deden we een dansje en begon het te regenen, dus als we regen willen moeten we dansen. Als de regen niet komt, heb je niet hard genoeg gedanst.” We zien gewoon graag verbanden, ook als ze er niet zijn. Geleerden noemen dat het Baader-Meinhof-fenomeen. Deze terroristische groep (a.k.a. Rote Armee Fraktioon) was in 1994 schijnbaar ineens vaak in het nieuws. Als je erop lette. En laat ik toevallig net vorige week de videoclip van Rammstein’s Deutschland hebben gekeken, waar de RAF ook weer in zit.
Als dat nu geen toeval is.