De appelkaneel tartelettes van Wieke en Marjon

In deze rubriek gaan we op bezoek bij de leukste, Twentse thuisbakkers en –koks. Zij delen hier hun favoriete recepten. In deze editie zijn we bij Wieke en Marjon.

Wieke Oostenenk (24) en Marjon Krieger (27) wonen in Holten. Ze zijn al sinds hun jeugd beste vriendinnen. Beide groeiden ze op in Espelo, het buitengebied van Holten. Ze hebben altijd veel hobby’s gedeeld, zoals shoppen, sporten en uitgaan. En bakken mag hier zeker niet aan ontbreken: “Vroeger bakten we vaak met onze moeders. Onze passie is toen steeds verder uitgebreid door het uitproberen van lekkere recepten.”

Just Say Cake
Wat begon als een hobby is uitgegroeid tot hun bedrijfje genaamd Just Say Cake. “Tijdens een filmavond kwamen we op het idee om samen te gaan bakken. We werden beide enthousiast en hebben daarna niets meer van de film gezien. Er kwamen leuke ideeën op tafel. De titel van de film was ‘Just Say Yes’, dus zo is onze naam tot stand gekomen. De volgende dag zijn we aan de slag gegaan met het bakken van onze eerste chocoladetaart en zo is Just Say Cake begonnen.” Vrij snel werden de eerste bestellingen geplaatst en begon het balletje te rollen. “We krijgen veel aanvragen die wisselend zijn in smaken, thema’s, maar ook in het soort baksel: van tartelettes en cupcakes tot sweettables en bruidstaarten. We vinden het leuk dat we onze eigen draai aan de baksels kunnen geven. Perfectionistisch zijn we wel, dus een bestelling gaat niet zomaar de deur uit!” Wieke en Marjon vinden het fijn om naast hun baan lekker te bakken. “We zien wel wat de toekomst ons brengt. Vooralsnog gaan we lekker door met het bakken van heerlijke taarten en lekkernijen.”

Inspiratie
“Tartelettes zijn een van onze favoriete baksels. Er kan eindeloos gevarieerd worden qua smaken, daarbij zien ze er erg leuk uit. Appel en kaneel vinden wij de perfecte smaakcombinatie, vooral als ze nog lekker warm zijn. Daarom leek ons dit het perfecte winterse recept om met jullie te delen!”

Ingrediënten tartelettes:
120 gram bloem – 18 gram amandelmeel – 48 gram poedersuiker – 72 gram ongezouten roomboter – twee derde losgeklopt ei – snuf zout

Ingrediënten kaneelroom:
150 milliliter slagroom – 100 gram mascarpone – 1 eetlepel witte basterdsuiker – 1 theelepel kaneel

Ingrediënten gekarameliseerde appel:
30 gram boter – 50 gram suiker – 2 appels, geschild en in stukjes – ½ theelepel kaneel – 1 theelepel citroensap

Bereidingswijze:
1. Tartelettes: verwarm de oven voor op 170°C (boven- en onderwarmte). Mix de bloem, amandelmeel, poedersuiker, zout en boter tot een kruimelig deeg.
2. Voeg het ei toe en kneed tot een soepel deeg. Verpak het in folie en laat minstens een half uur rusten in de koelkast.
3. Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot 4-5 millimeter dikte.
4. Neem een uitsteker die een paar maten groter is dan je bakringen. Steek een lapje deeg uit en bekleed je bakring hiermee. Snijd de overtollige randjes deeg weg en plaats de ring met deeg op een met bakpapier beklede bakplaat.
5. Prik gaatjes in de bodem. Bak de tartelettes in 12-15 minuten gaar.
6. Kaneelroom: klop de mascarpone kort los met de helft van de suiker. Klop de slagroom op met de andere helft van de suiker en voeg als de slagroom stevig wordt de kaneel en de mascarpone toe. Klop het geheel stijf en bewaar het koel.
7. Gekarameliseerde appel: smelt de boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de appelstukjes, suiker, kaneel en citroensap toe en meng alles door elkaar.
8. Bak de appelstukjes ongeveer 5 minuten op een middelhoog vuur. Je zult zien dat de suiker zal gaan karameliseren en een mooi laagje om de appelstukjes vormt. Tip: voeg een klein scheutje water toe als je denkt dat het proces te snel gaat. Haal de appel uit de pan als deze mooi karamelbruin zijn.
9. Wanneer de tartelettes afgekoeld zijn vul je ze met de kaneelroom en daaroverheen de warme appelstukjes. Bestrooi met wat kaneel en GENIET!

Editienummer 74 | Fotografie: Frank Visschedijk