Hamburger van quinoa en zwarte bonen met gegrilde chili, ananas en avocadosaus

In deze rubriek gaan we op bezoek bij de leukste Twentse thuisbakkers en –koks. Zij delen hier hun favoriete recepten. In deze editie zijn we bij Gina Bruning-Imaña.

Gina komt oorspronkelijk uit Bolivia, maar kwam dertien jaar geleden naar Amsterdam voor haar master Internationaal Recht. Het plan was om daarna weer terug te keren, maar op een huisfeestje in Enschede ontmoette ze haar toekomstige man en de rest is geschiedenis. Inmiddels hebben ze een zoontje van vier jaar.

Experimenteren
De passie voor koken zit Gina in het bloed. “Als ik vroeger iets niet lekker vond, ging ik dingen in het recept veranderen en experimenteren. Zo heb ik het koken geleerd.” Aangezien ze haar master in het Engels heeft gevolgd, kon ze in Nederland niet aan de slag als advocaat. “Ik dacht; dan wil ik wel iets gaan doen waar ik leuk vind, en dat is koken en bakken.” Gina maakt het liefst streetfood uit de Latijns-Amerikaanse keuken. Dat is ook de reden dat ze een stand heeft gehad in de Twentsche Foodhallen. “Ik ben daar gestopt want ik wilde graag mijn eigen restaurant in de binnenstad, maar toen brak de pandemie uit. Voorlopig doe ik alleen online bestellingen en workshops.” Je kunt haar op Instagram volgen op @tinkus_nl of @eerlijk_gebakken.

Kookboeken
Inspiratie haalt Gina overigens niet alleen uit de Latijns-Amerikaanse keuken. “Als ik iemand ontmoet uit een ander land vraag ik altijd naar zijn of haar favoriete gerecht en de bekendste chef in hun land. Dan probeer ik daar een kookboek van te vinden. Ik heb inmiddels een hele collectie.” En Gina’s favoriete gerecht? “Dat zijn salteñas, een soort empenadas. De versie die ik maak heeft een verrassing binnenin, die typisch is voor de streek waar ik vandaan kom.”

Hamburger van quinoa en zwarte bonen met gegrilde chili, ananas en avocadosaus

Ingrediënten

Voor de saus

  • 1 grote rijpe avocado
  • 1 knoflookteentje
  • 125 gram mayonaise
  • 40 gram koriander
  • 20 gram peterselie
  • 1 limoen sap
  • 2 jalapeños zonder zaden (met zaden voor pittige smaak)
  • 2-3 lepels water (om de saus wat dunner te maken)
  • 5 uitgelekt ananasschijfjes

Voor de Hamburger

  • 180 gram gekookte quinoa
  • 200 gram uitgelekte zwarte bonen
  • 20 gram zonnebloempitjes
  • 40 gram tarwe bloem
  • 1 gesnipperd sjalotje ui
  • 1 knoflookteentje gesnipperd
  • 4 stukjes zongedroogde tomaten gesneden in kleine stukjes
  • 1 lepel olie
  • ¾ theelepel chilipoeder
  • ½ theelepel komijn
  • ¼ theelepel gedroogde koriander
  • ¼ theelepel paprikapoeder
  • zwarte peper en zout naar smaak

Bereiding

  1. Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Rooster in een pan de zonnebloempitten een paar minuten tot ze een lichtbruine kleur krijgen, en zet ze dan aan de kant.
  3. Hak de ui en de knoflook en bak ze een paar minuten in een pan met 2 lepel olie tot de ui transparant is. Voeg vervolgens de bloem toe in de pan met de ui en bak het tot het een beetje bruin wordt en kruimelachtig wordt.
  4. Doe de zonnebloempitten, quinoa, zwarte bonen, zongedroogde tomaten, gekookte uien, kruiden en een lepel olie in een keukenmachine met hak. Maal het tot het een deeg wordt met weinig grove stukken.
  5. Smeer je handen in met een beetje olie en maak ballen van het deeg en druk ze daarna plat tot ze de vorm van een hamburger krijgen. Doe hetzelfde met de rest van het deeg. Leg ze op bakpapier of plastic folie en zet ze in de koelkast tot de saus klaar is.
  6. Doe al de ingrediënten voor de saus in een blender en mix tot het een gladde saus wordt. Als het te stevig is kun je 2-3 lepels water toevoegen tot je de goede consistentie krijgt.
  7. In een grillpan of op de bbq: bak de hamburgers en de ananas. Strooi een klein beetje chilipoeder in beide zijden van de ananas.
  8. Serveer met sla, tomatenschijfjes, avocado en uienringen. Eet smakelijk!

Fotografie: Frank Visschedijk