Langzaam gegaarde Iberico Rack Montanera

In deze rubriek gaan we op bezoek bij de leukste Twentse thuisbakkers en -koks. Zij delen hier hun favoriete recept. In deze editie zijn we te gast bij Björn Harmelink.

Björn is 38 jaar en woont samen met zijn vrouw Moniek en kinderen Nolan en Wess in Tubbergen. Hij is partner en werkzaam bij SMK Accountants en Fiscalisten B.V. in Enschede. “In mijn vrije tijd ga ik graag golven of een balletje slaan op de tennisbaan. Ook ben ik veel in de hal van C.V. De Kroegtijgers te vinden, waar ik met een grote groep werk aan de  carnavalswagen.”

Eten is voor Björn niet belangrijk, koken in de vorm van barbecueën daarentegen wel. “De barbecue staat bij ons regelmatig
aan. En dan niet om een paar speklappen te grillen, maar voor de uitgebreide gerechten. Ik maak bijvoorbeeld graag Iberico Rack en Dry Aged Beef, maar ook paling roken vind ik fantastisch. Bezig zijn met de barbecue geeft voor mij een stuk rust. Je bent thuis lekker bezig met je eigen creatie. Telkens probeer je het gerecht nóg beter te krijgen.”

Samen barbecueën is natuurlijk nog leuker dan alleen. Daarom heeft Björn samen met andere barbecue-fanaten de groep BBQ Tukkers opgericht. “Op onze Facebookpagina delen we bijvoorbeeld gerechten met elkaar. Ook organiseren we één keer per jaar ons eigen BBQevent.” Dat barbecueën echt niet alleen voor de zomer is, bewijzen de BBQ Tukkers op de Kerstmarkt in Geesteren. “Daar staan we diverse lekkere gerechten te maken, allemaal geschikt voor de winter. Juist voor de barbecue zijn er veel seizoensgebonden gerechten. Een lekker biertje of (glüh) wijntje erbij en je bent klaar!”

Ingrediënten Iberico Rack
– 1 lekker groot stuk Iberico Rack
– peper en grof zeezout
Ingrediënten marinade
– 2 fijngehakte teentjes knoflook
– 1 el fijngehakte verse oregano
– 1 el fijngehakte verse munt
Ingrediënten vinaigrette
– 1 fijngehakte teentjes knoflook
– 30 ml appel-azijn
– 75 ml olijfolie
– versgemalen zwarte peper
– ½ el fijngehakte verse munt
– ½ el fijngehakte verse oregano

Bereiding:
Snijd met een scherp mes een ruitpatroon in de vetlaag. Meng de ingrediënten van de marinade door elkaar en wrijf deze goed in het vlees en tussen het vet. Breng op smaak met peper en zout. Stop het vlees in een ziplock zak en leg het minimaal een uur in de koelkast om te marineren.
Meng ondertussen alle ingrediënten voor de vinaigrette en steek de BBQ aan. Zorg in de BBQ voor een temperatuur rond de 120/130oC. Als de temperatuur constant is leg je het vlees op de BBQ. Wrijf het vlees vooraf en daarna ieder uur in met de vinaigrette. Houd de temperatuur goed in de gaten maar laat het vlees lekker op de BBQ liggen.
Als het vlees een kerntemperatuur van 57oC heeft haal je het van de BBQ en pak je het in aluminiumfolie. Niet te strak, want het vlees gaart nog na. Laat het vlees minimaal 20 minuten rusten. Dit zorgt voor extra smaak en sappigheid. Snijd het vlees in mooie stukken en besprenkel het met een deel van de dressing en een klein beetje citroensap. Serveer met  bijvoorbeeld gestoofde groenten en frisse aardappelsalade. Genieten maar!