MonChou 2.0
Heel Twente bakt en kookt
Monchou 2.0
In deze rubriek gaan we op bezoek bij de leukste, Twentse thuisbakkers en -koks. Zij delen hier hun favoriete recepten. In deze editie zijn we bij Jorn Nieuwenhuis.
Jorn Nieuwenhuis (21) verhuisde voor zijn opleiding tot patissier naar Den Haag, maar het weekend brengt hij door in Denekamp. “Tijdens mijn studie krijg ik les van twee toppers uit het vak: Bart de Gans en Peter Remmelzwaal. Ik vind het leuk om alles te doen en te leren wat met patisserie te maken heeft en bezoek graag verschillende patissiers om ideeën op te doen.
Bakliefde
Dat patisserie zijn passie is, wordt wel duidelijk. Jorn doet graag mee aan wedstrijden en werd in 2021 tweede bij de ‘Talentenprijs’ dat georganiseerd werd door de Gouden Gard. “Op 23 en 24 maart sta ik in de ‘Skills Finals’ in de RAI.” De liefde voor bakken zat er vanaf jongs af aan al in. “Koekjes bakken met mijn moeder, kwarktaart maken met mijn oma.” Toch koos Jorn in eerste instantie om de opleiding Onderwijsassistent te volgen. “Tijdens mijn stageperiode bij een basisschool gaf ik meer baklesjes dan les in andere vakken. Ik kwam erachter dat ik de verkeerde keuze had gemaakt en ben geswitcht naar de opleiding Ondernemer Bakkerij aan het ROC van Twente in Almelo.”
“Waar ik mijn inspiratie vandaan haal? Door verschillende patissiers te bezoeken, maar ook uit boeken en via social media.” Jorn deelt zijn baksels op zijn Instagramaccount @prof.koekebakker. “Ik ben het account begonnen voor de leuk, maar zie het ook als online cv waar ik mijn ontwikkelingen kan terugzien.” De naam ‘Koekebakker’ is ontstaan uit een grap. Tot vorig jaar kon je elke maand een nieuw gebakje, de ‘Koekebakkers’, van Jorn bestellen bij een Twents eetcafé.
Het recept
Ingrediënten zanddeeg
- 250 gram bloem
- 140 gram roomboter
- 120 gram poedersuiker
- 80 gram heelei
- 50 gram amandelmeel
- 45 gram maïzena
- Snufje kaneel
- Snufje zout
Ingrediënten frangipane
- 50 gram roomboter
- 50 gram amandelpoeder
- 50 gram suiker
- 50 gram bevroren kersen
- 1 ei
Ingrediënten kersen-rooiboscompote
De kersen-rooiboscompote is te vervangen door Hak Taart & Vlaaifruit
- 200 gram bevroren kersen
- 25 milliliter citroensap
- 15 gram honing
- 15 gram suiker
- 2 gelatineblaadjes
- 1 zakje rooibosthee
Ingrediënten MonChouroom
- 300 milliliter ongeklopte slagroom
- 100 gram MonChou
- 45 gram suiker
- 2 gelatineblaadjes
- 1 vanillestokje
Bereidingswijze
- Zanddeeg: meng de roomboter, poedersuiker en een snufje zout door elkaar heen. Voeg geleidelijk het heelei toe. Voeg tot slot de bloem, amandelmeel, kaneel en maïzena toe en meng tot een deeg.
- Rol het deeg dun uit tussen twee bakpapiertjes en leg in de vriezer.
- Steek het deeg uit (passend in de bakvorm) en vouw/druk het deeg in een tartelettevorm.
- Bak ongeveer 15 minuten op 155 graden in de oven. Let op: vul de tartelettevormen na de 15 minuten met een laagje frangipane en bak nog ongeveer 10 minuten in de oven.
- Frangipane: meng het amandelmeel, suiker en heelei door elkaar heen. Voeg de eidooier toe en daarna de roomboter. Draai tot een luchtig mengsel. Voeg tot slot de bloem toe.
- Spuit de frangipane in de tartelettes en druk er een paar gehakte, bevroren kersen in.
- Kersen-rooiboscompote: leg de gelatineblaadjes in koud water. Ontdooi 100 gram kersen en pureer de ontdooide kersen. Breng de kersenpuree met de citroensap aan de kook. Leg het zakje rooibosthee in de kersenpuree, laat 15 minuten trekken en haal daarna het zakje uit de kersenpuree.
- Voeg de honing, suiker en overige 100 gram bevroren kersen toe. Verwarm de kersenpuree opnieuw tot de kersen zacht zijn. Voeg de gewelde gelatine toe en verdeel de kersenpuree over de tartelettes.
- MonChouroom: leg de gelatineblaadjes in koud water. Verwarm 100 milliliter slagroom (niet laten koken). Voeg het vanillestokje toe en laat 15 minuten trekken.
- Voeg de suiker en gewelde gelatineblaadjes toe en verwarm opnieuw. Meng de warme room geleidelijk met de MonChou om klonten te voorkomen. Voeg de overige slagroom toe.
- Laat de MonChouroom afkoelen en een nacht in de koeling rusten.
- De volgende dag: klop de MonChouroom op en spuit het op de tartelletes.
Gebruik je creativiteit om verder te decoreren. Smullen maar!