Nerina's gepaneerde aubergines

In deze rubriek gaan we op bezoek bij de leukste, Twentse thuisbakkers en –koks. Zij delen hier hun favoriete recepten. In deze editie zijn we bij Nadine Aloise.

Nerina Aloise (69 jaar) woont in Enschede. Haar roots liggen in Italië, maar inmiddels woont zij al 58 jaar in Nederland. Haar liefde voor Italië is nog altijd te proeven in haar gerechten. “Ik ben in het zuiden van Italië geboren, in Calabrië, maar in het noorden opgegroeid. Tot mijn elfde heb ik aan de Bloemenriviera gewoond, in Vallecrosia. Dat ligt tussen Ventimiglia en San Remo. In 1965 ben ik verhuisd naar Nederland, getrouwd met een Italiaanse man en drie kinderen (en kleinkinderen) rijker.

Koken met liefde
Wij vroegen Nerina wat haar dagelijks bezig houdt. “Ik heb dertig jaar in de horeca gewerkt: had mijn eigen pizzeria. Twee jaar geleden ben ik met pensioen gegaan. Mijn dagen zijn al snel weer gevuld. Heerlijk even tuinieren of gezellig een kopje koffie drinken met familieleden of vrienden.” Ook in de keuken kan Nerina niet stil zitten. “Het leuke aan koken is dat je je eigen fantasie kunt laten gaan. Ik kook bijna altijd Italiaans. En het liefste een heerlijke tiramisu.” Toen wij haar vroegen van wie ze zo lekker heeft leren koken, zei ze met overtuiging: “heel simpel, van mijn moeder! Van haar heb ik geleerd dat het niet uit maakt wat je maakt, alles zal goed smaken zolang je het met liefde maakt.” Nerina heeft haar liefde voor de Italiaanse keuken ook weer doorgegeven aan haar kinderen. “Mijn kinderen kunnen allemaal fantastisch                                                              koken: mijn zoon is kok en pizzabakker.”

Terug naar Italië
“Ik ga vaak terug naar Italië en neem dan ook producten en ingrediënten mee terug naar Nederland die hier niet te koop zijn. Tegenwoordig valt het mee, maar vroeger was dat wel anders. Dan kon je hier bijna geen Italiaanse producten vinden.”

 

 

Dit recept is geschikt voor vier personen

Ingrediënten:

– 3 aubergines
– 3 eieren
– Druppeltje melk
– Een beetje bloem
– Een beetje paneermeel
– Zout naar smaak
– Peper naar smaak
– Zonnebloemolie

Bereidingswijze:

1. Schil de aubergines en snijd ze in de lengte in plakken (ongeveer zes plakken per aubergine).
2. Klop de eieren met de zout, peper en een druppeltje melk.
3. Doe een beetje bloem in een schaal.
4. Doe een beetje paneermeel in een andere schaal.
5. Haal de plakken aubergine door de bloem heen, vervolgens door het geklopte ei en tot slot door de paneermeel.
6. Verwarm de zonnebloemolie in een pan.
7. Bak de aubergines aan beide zijden goudbruin.
8. Laat de aubergines op een bord met keukenpapier uitlekken.
9. Serveer met een heerlijk glas wijn!

Buon appetito!

Editienummer 73 | Fotografie: Frank Visschedijk