Perkedel Jagung voor Kick

In deze rubriek gaan we op bezoek bij de leukste, Twentse thuisbakkers en –koks. Zij delen hier hun favoriete recepten. In deze editie een bijzondere vrouw, namelijk Erie la Fontaine.

Het boek ‘Erie, Recepten voor het leven’ is een ode aan de vrouw wiens pasteitjes en risolles bekend zijn door het hele land. De Enschedese Erie la Fontaine-Pakasi (Jakarta, 1932) liet culinaire en culturele sporen achter. Je zou haar een powervrouw kunnen noemen. Ze is de negentig gepasseerd en je kan dus niets anders dan een diepe, diepe buiging maken van respect. Totdat ze je vraagt wat je in godsnaam aan het doen bent en ze je schaterlachend toe straalt.

Vrienden voor het eten
Sinds haar overtocht naar Nederland in 1965 kookt Erie la Fontaine al voor anderen. Eerst uit pure noodzaak, later omdat steeds meer liefhebbers haar elegante Indische gerechten zo waarderen. Ze deelt 29 recepten, bijna 60 jaar lang goed bewaarde geheimen. Alle recepten zijn door drie generaties vrienden en familie gezamenlijk bereid. Vrienden voor het eten: samen koken, samen proeven, samen eten. Vriendschap, vertrouwen en vrolijkheid. Dat is de kern van het boek. Erie la Fontaine: “Iedereen weet toch dat het bijdraagt aan je geluksgevoel en goed is voor je gezondheid, toch?”

Naast recepten deelt Erie la Fontaine haar boeiende levensverhaal. Ingrijpende gebeurtenissen in Nederlands-Indië (1932-1965) en Nederland (vanaf 1965) hebben haar gevormd, maar door haar leefwijze en veerkracht kent ze geen trauma’s. Ze bezit het vermogen tot zelfreflectie en om te relativeren.

“Mijn levensfilosofie? Bewegen, altijd blijven bewegen. Je vitaliteit behouden, dat is goed voor lijf en leden. Ik geef nog steeds wekelijks yogales, zo blijf ik soepel. Het is goed voor je hersenen en je state of mind. En oh ja, met de tijd meegaan, aansluiting houden bij de mensen om je heen en betrokkenheid tonen, het houdt je mentaal scherp.”

Erie la Fontaine vindt het belangrijk dat haar recepten en geschiedenis worden doorgegeven. In deze editie van Twentelife deelt zij het recept voor Perkedel Jagung voor Kick. De toevoeging ‘Kick’ is een ode naar een van haar vrienden met wie ze een speciale band heeft.

Perkedel Jagung

Ingrediënten
2 blikken mais – 2 eieren – 3 teentjes knoflook – 1 of 2 rode lomboks zonder pitjes (naar smaak) – 4 takjes selderie – 2 el bloem – zout – plantaardige olie.

Bereidingswijze
1. Laat de mais uitlekken. Maal de helft van de mais in de keukenmachine fijn en voeg deze bij de rest van de maiskorrels.
2. Meng dit met de eieren, de uitgeperste teentjes knoflook, de fijngesneden lomboks, selderie en zout tot een dik beslag.
3. Verhit de olie tot ongeveer 180 graden. Tip: de olie is op temperatuur wanneer een stukje brood in 15 seconden krokant en goudbruin wordt. Of gooi een rijstkorrel in de olie en kijk of het rondom de korrel begint te bruisen.
4. Meng kort voor het bakken de bloem goed door het maismengsel heen, zodat je lekkere krokante maiskoekjes krijgt.
5. Let op: werk snel. Laat zodra de olie op temperatuur is telkens een flinke lepel van het beslag in de olie zakken. Keer de maisbolletjes een paar keer om en bak ze in een paar minuten goudbruin. Laat goed uitlekken.

Selamat Makan!

Fotografie: Jeff Pardoen