Garnalen spring rolls

In de rubriek ‘Heel Twente Bakt en Kookt’ gaan we op bezoek bij de leukste Twentse thuisbakkers en -koks. Zij delen hier hun favoriete recept. Voor de voorjaarseditie waren we bij Joyce Knoups-Eeftink. “Het bakken en koken heb ik echt van mijn oma en moeder.”

Joyce is 48 jaar, getrouwd met Jules en samen hebben ze drie kinderen. “Vroeger stond ik al met mijn oma in de keuken. Zij hield enorm van koken en bakken. Als ik bij haar was bakten we vaak samen iets, vele appeltaarten hebben we samen gemaakt. Maar ook mijn moeder kookt graag. Ik heb het koken dus echt van huis uit meegekregen.”  

Originele recepten
“Met vijf vriendinnen zijn we een kookclub gestart. Om de beurt kookt iemand. Heerlijk vind ik dat, om het internet af te struinen naar originele gerechtjes. Mijn gerechtjes presenteer ik het liefst zo mooi mogelijk, zo moet ik vaak op het laatste moment nog snel ergens leuke schaaltjes, borden of servetten op de kop tikken. Tja, in de praktijk ben ik toch altijd langer bezig dan ik vooraf denk.” Lachend vult ze aan: “Gelukkig worden we ook vaak bij vrienden uitgenodigd.”  

Joyce is gek op de Italiaanse keuken, maar maakt ook graag gerechten uit andere windstreken. “Zo ook deze spring rolls. Het is een relatief eenvoudig recept, maar je kunt er zelf lekker mee variëren. En niet onbelangrijk: de spring rolls zien er ook nog eens prachtig uit!”

Recept garnalen spring rolls (4 personen)

Ingrediënten spring rolls:
12 rijstpapier vellen (toko)
20 grote gepelde garnalen (schoongemaakt)
6 el bloem
6 el broodkruim of paneermeel
2 eieren
1 limoen
Zonnebloemolie
1 wortel (dun snijden)
1 zakje gemengde sla
1 lente-ui of bieslook
1 rode paprika
1 chilipeper, in hele dunne ringen gesneden
Handje Thaise basilicum
150 rijstvermicelli (klaargemaakt zoals op de verpakking) 

Ingrediënten dipsaus:
Plantaardig olie
2 teentjes knoflook
125 ml hoisinsaus
Satésaus
Sambal

Bereiding spring rolls:
Kook de rijstvermicelli en spoel ze koud af. Zet drie kommetjes klaar; een met 6 eetlepels bloem, een met 2 losgeklopte eieren een met 6 eetlepels broodkruim of paneermeel gemengd met de schil van de limoen. 

Dip de schoongemaakte garnalen eerst in de bloem, dan in het eimengsel en als laatste in het broodkruim. Vervolgens bak je ze in een wok met een laagje zonnebloemolie tot ze mooi goudbruin zijn. Laat ze afkoelen en snijd ze dan doormidden. 

Zet nu alles klaar voor de volgende stappen, je moet namelijk snel werken. In een schaal met lauwwarm water laat je een rijstvel zacht worden. Dit gaat vrij snel. Het rijstvel leg je vervolgens op een gladde ondergrond en je vult deze met de groenten, kruiden en vermicelli. Vervolgens begin je met rollen aan de onderkant, vouw je de zijkanten naar binnen en leg je de garnaal er op. Rol vervolgens helemaal dicht. 

Bereiding dipsaus:
Verhit olie in de pan, fruit de knoflook even aan en voeg de hoisin- en satésaus toe. Even warm laten worden. Het vuur afzetten en naar smaak sambal toevoegen. 

Presenteer je spring rolls op een mooie schaal of plank, dip erbij en smullen maar! 

Fotografie: Gea Laar, KijkG Fotografeert