Binnenkijken bij.. Designvilla verborgen in het groen
“Het gaat om de plek, niet om het huis. Een huis kun je maken, een plek niet” aldus Jackie Grotholt. Kijkende naar de huidige villa waar ze nu ruim vier maanden woont, kun je niet anders dan dit beamen. Oorspronkelijk woonden Jackie en haar man Hans bij Bornerbroek. Weggejaagd door de uitbreiding van het XXL Businesspark belandden ze in Diepenheim. En wel aan de overkant van waar ze nu wonen. Hier kregen ze destijds de kans om het stuk grond aan de overkant te kopen voor hun paarden. Voor het oog niets meer dan een gewoon stuk landbouwgrond, maar wel grond met een natuurhistorische waarde. Het maakt namelijk onderdeel uit van de Diepenheimse Broek, gelegen aan de rivier de Regge. Jackie: “De locatie is prachtig. Omdat het stuk land veel groter was dan we nodig hadden, ontstond bij ons het plan om het oorspronkelijke landschap te herstellen en te kijken of er een bouwvergunning mogelijk was. Dat bleek mogelijk maar wel onder twee belangrijke voorwaarden: vanaf de weg mag het huis niet zichtbaar zijn en er moest een plan komen voor natuurontwikkeling.”
Weelderig groen als uitzicht
Het hele traject, van voorbereiding, planvorming, vergunningsaanvragen, heeft al met al zo’n vijf jaar geduurd. Maar geduld loont, want het stel heeft van het grasland een prachtige idyllische plek weten te maken. Vanaf de weg doet alleen een huisnummerbordje vermoeden dat hier een huis staat. Zelfs als je het zandpad oprijdt, vraag je je af of je wel goed zit. Totdat je de bocht omrijdt en de villa opeens uit het niets opduikt. Opgebouwd uit steen in een naturel kleur, afgewerkt met hout en cortenstaal en een groen dak vol klaver, grassen en wilde inheemse bloemen, gaat het helemaal op in het landschap. “Oorspronkelijk liep hier een steilwand van zo’n anderhalve meter hoog. Die hebben we samen met Landschap Overijssel in ere hersteld en benut om ons huis te integreren in het landschap. Vanaf de weg zie je niets meer dan een licht glooiende heuvel. Dat is de bovenkant van ons huis.” Wat groeit op het dak, groeit ook in de natuurtuin. Hier geen strak gemaaid gazon en keurige borders. Nee, hier mag de natuur haar gang gaan. Met als resultaat een weelderig veld vol klavers, Pinksterbloemen, paardenbloemen en allerlei grassoorten. En niet te vergeten de grote natuurvijver, een walhalla voor kikkers, salamanders en libellen. Jackie: “Om optimaal van dit uitzicht te genieten, ligt het woongedeelte zestig centimeter dieper dan de tuin. Zo kijken we niet op de tuin, maar erover heen. Slim bedacht door onze architect Henry Betting. Hij is heel bepalend geweest voor het ontwerp van ons huis. Direct bij onze eerste ontmoeting hadden we een klik. Wat ik bijzonder aan hem vindt, is dat hij heel betrokken is bij hoe je bouwt in het landschap.”
Mix & match
Als je het interieur en de inrichting mag omschrijven, dan zijn lef, contrast en kleur het meest op hun plaats. De beton ciré vloer en de naturel kleuren van de muren en gordijnen vormen een fraai contrast met de veelal kleurrijke meubels en accessoires. De meubels en accessoires zijn een verzameling van spullen die Jackie in de loop der jaren tegen is gekomen. “Verzamelen is een groot woord, maar als ik iets mooi vind en het is de prijs waard, dan koop ik het. Of het nu in een brocantewinkel in de Franse Bourgogne is, een antiekzaakje in Bronkhorst of online via Catawiki of bij Ikea. Als je iets koestert en echt mooi vindt, blijft het ook je hele leven bij je.” Mooi voorbeeld zijn de twee lichtbruine leren fauteuils met chroom en de glazen eettafel in de Mid-Century stijl. Beide klassiekers vormen een perfecte match en tegelijkertijd een mooi contrast met de kanariegele design bank en de net zo kleurrijke eetkamerstoelen. Echte eyecatchers qua kleur. “De stoelen en tafel hebben we al zo’n dertig jaar. Iedere keer verhuizen ze mee. De poten van de eettafel heb ik nu zwart gespoten omdat dat beter past in ons huidige interieur. Ik ben daar heel makkelijk in.” En dus matched en mixed Jackie Mid-Century meubels net zo makkelijk met een Intratuin tuinset, een handgeblazen Italiaanse designlamp met een vintage Ikealamp en gaan Afrikaanse maskers hand in hand met Japanse kunst.
Pronkstuk
Een ander pronkstuk uit Jackies collectie is de porseleinen wand in de woonkamer. Een wand met een verhaal. “Ken je nog de grijze patioblokken uit de jaren zeventig? Daar is deze muur op geïnspireerd maar dan in porseleinen uitvoering. Alle blokken zijn met de handgemaakt, alleen bleken ze bij het verwerken ervan allemaal verschillend. Om de wand toch zo te krijgen zoals ik het in mijn hoofd had, heb ik zelf een mal gemaakt en rij voor rij de stenen er in gelegd. Een heel gepuzzel, maar de aannemer kon het zo opbouwen en het resultaat is prachtig geworden!” De keuken is net als de porseleinen wand, een fraai staaltje maatwerk. Met name de witte kastenwand met houten cirkelvormige elementen springen in het oog. “Ik heb ooit in een Australisch magazine een dergelijke keuken gezien. Dit vormde de inspiratiebron voor onze keuken die we samen met interieurbouwer Ninetyfour hebben ontworpen. Het mooie is dat de marmerlook van het keukenblad doorgetrokken is naar de badkamermeubelen en het dressoir in de woonkamer.”
Lef hebben
Het huis en de inrichting ervan is volgens Jackie gewoon een kwestie van lef hebben. “Als je iets mooi vindt, moet je niet al te lang nadenken, maar gewoon doen. Zie je de tafel waar je al tijden naar zoekt maar is de kleur het niet helemaal? Dan schilder je het toch gewoon over? En als je iets in je hoofd hebt, vooral geen concessie doen. Ons interieur is een opeenstapeling van spullen en ervaringen die je in de loop der jaren tegenkomt en meemaakt. Daarmee maak je je huis eigen en uniek.”
Tekst: Suzanne van Gaale
Fotografie: Rikkert Harink