Reportages

Binnenkijken bij

Binnenkijken bij Pien Essink
Design en vintage gaan prima samen

Ze groeide op in het kunstenaarsstadje Ootmarsum. Haar vader zat in de ‘textiel’, haar moeder schildert nog altijd graag. Geen wonder dat Pien (39) iets creatiefs ging doen. Ze is allround designer en ontwerpt prints voor onder meer Pip Studio en Kitsch Kitchen. Sinds kort ook voor haar eigen merk: Studio Pien. Met man Rick en zonen Kees (7) en Dorus (4) woont ze in een levendige wijk met veel studenten en kunstenaars in het centrum van Zwolle.

Aan het strand
‘Hiervoor woonden we met zijn vieren in een piepklein vissershuisje in Scheveningen. Bijna aan het strand. Superleuk was dat. Het strand mis ik nog elke dag. En, eerlijk gezegd, ook het Randstedelijke…  Maar met twee jongens op 80m2 ging dat niet meer. Hier hebben ze alle ruimte.’ In de afgelopen drie jaar toverden Pien en Rick de klassiek ingedeelde drielaagse tussenwoning om tot een onalledaagse gezinswoning met aan de achterzijde een zee van licht en ruimte. In de zomer doet de riante tuin ook volop mee. De deuren staan de hele dag open.

Genadeloos
Zwolle is niet nieuw voor Pien. Na het Thijcollege in Oldenzaal volgde ze er vier jaar lang het Grafisch Lyceum. Dat diploma was niet genoeg. Ze wilde meer en werd tot haar eigen verbazing toegelaten op de prestigieuze Design Academy in Eindhoven. ‘Leuke en leerzame jaren. Maar ook zwaar. Met lange dagen en soms genadeloze kritieken. Maar dat resulteerde wel in een heel bijzondere band met mijn medestudenten. Die koester ik nog steeds.’

Pip Studio
‘In mijn eerste baan ontwierp ik vooral huisstijlen. Dat duurde niet zo lang. Tijdens een sollicitatie bij de toen nog onbekende Pip Studio, klikte het tegelijk met Anke van der Endt, de eigenaresse. Zij voelde hetzelfde en zo ontwikkelde zich een supertoffe, jarenlange samenwerking waarin het merk zich in sneltreinvaart doorontwikkelde. We ontwierpen prints voor werkelijk alles: Theepotten, badjassen, dekbedovertrekken en agenda’s… ‘you name it’. Nog steeds doe ik freelance klussen voor ze.’

Inspiratie
Haar werkkamer op de eerste verdieping is een schatkamer aan verzamelde en gekoesterde, naar vooral weird items: Ontelbare stofjes, poppetjes, lampen en tweedehands boeken vol plaatjes. Van dieren en bloemen tot Gucci-achtigen en een piano. De collectie met lijstjes, knipsels en afbeeldingen aan de donkerblauwe muur wisselt bijna dagelijks. Door de openslaande deuren stroomt de energie uit de stad naar binnen. Chaos zouden veel mensen zeggen. Voor Pien is het vooral inspiratie. Voordat ze aan een ontwerp begint, pakt ze een kwast en gaat de volumeknop zo ver mogelijk naar rechts. Daarna volgen kleuren, composities en motieven elkaar in snel tempo op. Eerst op doek. Daarna op het scherm. Niet dat ze razendsnel een ontwerp produceert. Haar perfectionisme houdt haar lang in de greep. ‘Je eigen ontwerp mag nooit tegen gaan staan omdat er iets niet klopt. Als het goed is, gaan ze heel lang mee.’ Dus pas als echt alles klopt, verlaat een ontwerp haar werkkamer. Na ja, haar computer.

Flappie & Sappie
In haar werk en interieur overheersen (wilde) dieren. Toch zijn er, na goed zoeken, maar twee levende te vinden: de goudvissen Flappie & Sappie. ‘Geen succes’, zucht Pien: ‘het water is sinds gisteren alweer troebel.’ De laatste aankoop zijn de gouden zwanen op een grote, kitsche, zwartglanzende plantenzuil. Oververtegenwoordigd zijn de tijgers. Bijvoorbeeld op het behang dat ze voor zoon Kees ontwierp. Goed kijken. Dan zie je dat de tijger linksonder de Nike’s van Pien zelf draagt. En in de kokospalm groeien heerlijk zoete frambozen. En Kees? Die telt elke avond voor het slapengaan de apen. Dat zijn er nogal wat!

Marktplaats
Haar oog voor detail zie je terug in het interieur. ‘De grote vlakken en bouwtechnische vindingen komen van Rick, ik zit meer op het detail en op de kleur. Verder ben ik verslaafd aan Marktplaats en struin regelmatig kringloopwinkels af. Altijd in voor iets geks. Altijd op zoek naar verandering. Vintage geeft karakter en kleur aan je interieur. Tenminste zolang de basis goed is. De eettafel is van Gispen bijvoorbeeld en de lampen erboven van Tom Dixon. Design en vintage gaan prima samen. Sterker nog: ze vullen elkaar aan.’

Zus of zo
‘Door mijn werk heb ik geleerd om altijd door te vragen: Kan het ook in een andere kleur? En als je nou zus of zo…? Deze bakelieten dimmers bijvoorbeeld. Die vind je bijna nergens. De gordijnrails gaat het hoekje om. Zo kan het licht ongestoord naar binnen en is het muurtje aan de zijkant mooi bedekt. En zie je de luxaflex? De jaloezieën zijn bevestigd aan gestreepte banden. Die zie, of eigenlijk zag je, nog nergens! Niet al mijn leveranciers zijn blij met me,’ lacht ze, ‘maar soms inspireer ik ze: dan gebruiken ze mijn ideeën weer voor anderen.’

Behang met een staartje
Het behang van Kees krijgt misschien nog een ander staartje: ‘Ongelofelijk wat Instagram kan doen. Ik plaatste een foto en werd niet snel daarna benaderd door BN Walls, een international op het gebied van wandbekleding. We zijn nu ideeën aan het uitwerken.’ Wie weet, ligt dus straks haar eigen Studio Pien behangcollectie in de winkels. Maar zover is het nog niet. Wil je op de hoogte blijven? Volg Pien dan op Instagram @Studio_Pien.

Be Bold…
Geïnspireerd? In haar laatste boek ‘Be Bold, Interiors for the Brave of Heart’ vol met nieuwe interieurtrends besteedt de wereldberoemde stylist Emily Henson uitgebreid aandacht aan het interieur van Pien en Rick maar ook aan andere gewaagde, kleurrijke interieurs. ISBN 9781788790239.

tekst: Bertine Kleinjan / fotografie: Annabel Jeuring