Dagboek van een Dorpskoor
Initiatiefneemster is Magda Nij Bijvank, theatermaker en actrice. Woonachtig in Enschede, maar geboren en getogen in kerkdorp Haarle. De gedroomde locatie voor de première was dan ook geen issue: “Daar waar mijn dromen begonnen om zelf op het podium te staan, daar moet deze voorstelling in première gaan. De kerk als podium voor verhalen van gewone mensen uit een kleine gemeenschap”, aldus Magda Nij Bijvank.
Dagboek van een Dorpskoor is een muziektheaterproductie over de teloorgang en wederopbouw van een dorpskoor. Intiem, geestig en ontroerend. Drie kerken in Twente en Salland worden een weekend lang omgetoverd tot een sfeervol podium voor een
onvergetelijke theatrale belevenis in de donkere dagen voor kerst. Een ode aan het culturele verenigingsleven.
De kerk als podium voor verhalen
Magda Nij Bijvank deelt de bühne met acteurs Iwan Walhain, Jennifer Evenhuis, Pepijn Korfage en een ensemble van regionale amateurspelers en -zangers. “Het stond buiten kijf dat deze productie tot stand moet komen met amateurkunstenaars. Als klein meisje was ik lid bij toneelvereniging Ons Genoegen en bij het meisjeskoor in de kerk begon mijn droom om zelf op het podium te staan. Ik weet als geen ander hoe groot het goed is om een actief cultureel verenigingsleven te hebben, maar besef ook dat het inmiddels een schaars goed aan het worden is.”
De kerk was eeuwenlang de centrale plek in de gemeenschap. De kerk staat voor verbinding, is de plek waar mensen samen kwamen. En nog steeds komen, want ondanks dat kerkdiensten op houden te bestaan krijgen kerken wél een nieuwe invulling. “Zoals met Dagboek van een Dorpskoor, lacht Magda Nij Bijvank. We spelen in drie kerken: in mijn geboortedorp Haarle (gemeente Hellendoorn), in Bentelo (gemeente Hof van Twente) en in mijn huidige woonplaats: Enschede.”
Leven in harmonie
Dagboek van een Dorpskoor gaat over het dorpskoor van Heinsem. En de laatste noten lijken te zijn gezongen: te weinig animo en weer is er een dirigent weggelopen. Marieke (de rol van Magda Nij Bijvank) is de stille kracht achter het koor, maar heeft er ook geen geloof meer in. Voor de laatste paar overgebleven koorleden is dit een kleine ramp. Maar dan komt de beroemde zanger Vincent (gespeeld door Iwan Walhain) voor familiezaken even terug naar het geboortedorp en het tij lijkt te keren. Hij
gaat op een onconventionele manier aan de slag. Zoek je eigen stem en luister naar elkaar, is zijn boodschap. Zowel het koor, als de dirigent maken een ongelooflijke verandering door.
Magda: “Een koor is een soort miniversie van de samenleving. Een vereniging is één van de weinige plekken waar je automatisch mensen tegenkomt van buiten je eigen bubbel, buiten je eigen ‘milieu’. In een vereniging komen de boer, de winkelier en de bankdirecteur wekelijks bij elkaar om hun passie, hun hobby, met elkaar uit te oefenen. De achtergrond van iemand valt weg, want je hebt maar één doel: samen muziek én plezier maken. In een koor moet je je eigen stem ontwikkelen, maar je ook aanpassen, want je bent geen solist. Dat is in ‘het echte leven’ ook zo. Je ontwikkelt jezelf als persoon, maar je moet ook rekening houden met de mensen om je heen zodat het leven harmonieus kan verlopen.”
Kerst valt vroeg dit jaar
De voorstelling gaat op 18 november in première en is in totaal vijftiende keer te zien in de verschillende kerken. Het zijn de donkere dagen voor kerst, maar in de kerken is daar niks van te merken! Met de warmte van de spelers, de prachtige liederen en imposante projecties overheerst maar één gevoel: het gevoel van samenzijn. En de productie doet nóg een belofte: het gaat sneeuwen! Dagboek van een Dorpskoor is te zien van 16 tot en met 19 november in de St. Sebastianuskerk in Haarle, van 23 tot en met 26 november in de RK kerk Bentelo en van 30 november tot en met 3 december in de Mariakerk in Enschede. Kaarten à € 25,- zijn verkrijgbaar via www.dagboekvaneendorpskoor.nl.