Reportages

Enschedeërs Max en Cherelle ontdekken de wereld

Van Maleisië tot de Italiaanse Dolomieten en van New York naar Singapore. En dat alles leggen de Enschedeërs vast op hun Instagrampagina @traveleatrepeatnl.

Een dag op het strand liggen? Geen denken aan. Max en Cherelle willen het liefst zoveel mogelijk van hun bestemmingen zien. Max: “Een halve middag bij het zwembad, dat is het maximale.” De nieuwsgierigheid wint het namelijk altijd. De geschiedenis van een land, de eetcultuur, de bijzondere plekken, alles willen ze zien. En dan het liefst zo snel mogelijk, hun langste reis tot nu toe duurde namelijk slechts drie weken. Cherelle: “We begonnen met stedentrips, maar al snel ging onze eerste verre reis naar Bali.” Inmiddels is dat reizen een uit de hand gelopen hobby. In 2022 vestigden ze een nieuw record, het stel pakte dertien keer de koffers in. Dat de reislust hen zo heeft gegrepen is niet zo gek, beiden groeiden ze op met veel vakanties. Cherelle: “Ik heb het echt van huis uit meegekregen. Met mijn gezin ging ik drie keer per jaar op vakantie.” Voor Max geldt hetzelfde. “Ik heb de continue drang om nieuwe dingen te ontdekken. Toen wij negen jaar geleden een stel werden gingen we al heel snel samen op reis.”

Tot in de puntjes geregeld
Gemiddeld reizen Cherelle en Max zo’n zes à zeven keer per jaar, zowel voor langere vakanties als voor stedentrips. Maar één ding is altijd hetzelfde: alles is tot in de puntjes geregeld. Max doet alle research aan de voorkant, Cherelle zorgt er vervolgens voor dat ze op de goede adresjes uitkomen, eten bij de beste foodspots en slapen in de mooiste hotels. Cherelle: “Voor tips las ik altijd al reisblogs, maar ik dacht vaak: ‘ik had het anders gedaan.’ Daarom zijn we onze eigen Instagrampagina onder de naam @traveleatrepeatnl begonnen. We delen tips over bijvoorbeeld het huren van een auto of de lekkerste gerechten. En het leuke is dat we contact hebben met andere reisbloggers.” Max: “We helpen niet alleen andere reizigers met tips, we hebben ook een soort online fotoboek voor onszelf. Vroeger stonden die nog gewoon in de kast, nu bekijken we het op Instagram.”

Betaalbare luxe
Veel andere travelbloggers zijn soms wel drie maanden op doorreis, Max en Cherelle pakken het anders aan. Cherelle: “We zijn absoluut geen backpackers. Daarom wordt drie maanden door bijvoorbeeld Zuid-Amerika reizen al lastig. Dat is niet te betalen. We gaan daarom liever kort en vaak op reis.” Want dat op deze manier reizen geld kost is duidelijk. Gelukkig hebben de twee het motto: ‘work hard, play hard’. Max werkt bij Bureau Acute Zorg Euregio en Cherelle is onderzoeker publieke gezondheid bij de GGD. Max: “We vinden het eigenlijk ook gewoon te leuk om te werken, daarom keren we iedere keer weer zo snel terug.” Cherelle: “We maken het haalbaar door veel buiten het seizoen op vakantie te gaan, onze vakantiedagen handig te plannen en door veel over te werken.” Max: “Ik houd iedere dag de deals in de gaten voor hotels en vluchten. Luxe, maar betaalbare hotels vinden, daar maak ik een sport van.” Cherelle vult aan: “Maar we logeren niet in resorts hoor. Mooie boetiekhotels of hotels die bezig zijn met duurzaamheid, dat vinden we leuk. Of bijzondere plekken, zoals laatst een dome op een glamping in Jordanië.”

Droombestemmingen
De lijst met bezochte landen is inmiddels al lang. Toch zijn er een aantal favoriete bestemmingen. Voor Max steekt Jordanië er met kop en schouders bovenuit. “De bezienswaardigheden waren daar fantastisch. Natuurlijk de historische stad Petra, maar ook de woestijn en even drijven in de dode zee waren fantastisch. Dat je dat allemaal kunt zien, terwijl je maar zes uur rondrijdt is echt heel bijzonder.” Voor Cherelle blijft New York fascinerend. “In die stad ben je echt nooit uitgekeken. Sommigen vinden het overweldigend, wij vinden het perfect. Er zijn zoveel indrukken, de mensen leven er zo anders. Er is altijd iets te ontdekken.” Ook Italië blijft een van de favorieten, eind juni waren ze daar dan ook weer te vinden. Verder staat een safari naar Zuid-Afrika al op de planning en in september vertrekt het tweetal naar ‘droombestemming’ Japan.

Weer terug naar Twente
Hoe mooi en hoe ver de bestemmingen ook zijn, na iedere reis keren ze terug in Twente. Max: “We zouden overal kunnen wonen. We gedijen goed in drukke steden, maar ook in de natuur. Wat ik zo prettig vind aan Enschede is dat alles hier binnen handbereik is. We hebben alle voorzieningen, maar binnen vijftien minuten sta je ook midden in de natuur.” Daar sluit Cherelle zich bij aan: “En wat zo grappig is, Twente heeft echt haar eigen cultuur. Ik ben opgegroeid in Almere en had bijvoorbeeld nooit gehoord van dauwtrappen, paasvuren of carbidschieten. Deze regio heeft zijn eigen identiteit en dat is juist wat ik tijdens de reizen ook zo leuk vind.”

TIPS VAN MAX EN CHERELLE
De paspoorten van Max en Cherelle staan inmiddels vol stempels. Genoeg gezien om goede tips te geven.

  • Athene, Griekenland Veel mensen gaan naar de Griekse eilanden, maar Athene is prachtig. Veel te zien, goedkoop, de mensen zijn vriendelijk en alles is goed te bereiken met de metro.
  • Dolomieten, Italië Eén van de favoriete bestemmingen van Cherelle en Max. Waarom? Dichtbij huis, prachtig en besneeuwd in de winter, heerlijk om te hiken in de zomer.
  • Seoul, Zuid-Korea Modern en rijk, waardoor de cultuurshock minder groot is. Maar daarmee houden de overeenkomsten wel op. Het is een totaal andere en goed georganiseerde wereld. En het is er heel schoon. Cherelle: “Er is geen prullenbak op straat te vinden, omdat iedereen alles mee naar huis neemt.”
  • Reis je buiten Europa? Dan hebben de bloggers nog een goede tip. Schaf een eSIM aan. Cherelle: “Dan heb je altijd internet als je het nodig hebt. Wij gaan niet meer zonder, denk alleen al aan Google Maps.” De ultieme tip van Max? “Ga gewoon! Sommige mensen wachten met reizen, maar voor je weet kan het misschien niet meer. Dat heb ik van dichtbij meegemaakt. Maak er gewoon nu iets moois van!

Tekst: Kim Jansen
Fotografie: Archief Max Poorthuis en Cherelle van Stenus