Geheimen van de Enschedese binnenstad
Door de stadsbrand in 1862 is een groot deel van de binnenstad verwoest. Deze poort aan de Walstraat uit de 17e eeuw is een van de weinige overblijfselen van de stadsbrand. Het werd een tijd gezien als ‘normale’ tuinpoort, maar recent heeft de poort een flinke onderhoudsbeurt gehad waardoor er weer naar wordt omgekeken. Sinds 2019 is de poort een officieel gemeentelijk monum
Verscholen in de Brandweerstraat staat de Mystery Monck, ook wel ‘Plaurant’ en dat staat voor ‘een huilend persoon’. Het beeld lijkt op het eerste gezicht op een monnik met een kap over het hoofd, maar het is iemand die huilt en zich verschuilt voor de buitenwereld. Het beeld is rond 1996 geplaatst en is ontworpen door de Amsterdamse kunstenaar Hans van de Ban.
Het hekwerk van het hoofdbalkon van het stadshuis is bijzonder: een geschenk voor de opening van het nieuwe stadshuis in de jaren dertig en staat symbool voor de ontwikkeling van streek naar stad. De figuren die staan afgebeeld hebben elk hun eigen verhaal: van de Tubanti, oorlog en verwoesting naar de moderne wereld zoals die zich in de tijd van de jaren dertig vertoonde.
Aan de achterkant van de Grote Kerk op de Oude Markt is een klein kerkraam te zien. Vroeger konden mensen die leden aan een besmettelijke ziekte, zoals Lepra, door het raam de Heilige-Mis en de Heilige-Communie ontvangen. Nadat Lepra was uitgedreven werd het raam dichtgemetseld.
Waar de poort in de Walstraat de stadsbrand overleefde, werd een katholieke kerk tegenover de Grote Kerk wel verwoest. In 1931 werd de Jacobuskerk gebouwd die zijn naam dankt aan Jacobus, een van de apostelen van Jezus. Hij wordt vaak afgebeeld als pelgrim met op zijn hoed en borst een pelgrimsschelp, ook wel een Jacobsschelp: vanaf de twaalfde eeuw het teken van de pelgrims die naar Santiago de Compostella in Spanje reizen. Vanaf Enschede start je vanuit de Jacobuskerk aan deze tocht.