Hoedenmaker Alex Hospers
Je verwacht het niet. Aan een pleintje in een ogenschijnlijk niet al te grote hoekwoning in Lonneker is Hospers Hoeden gevestigd. De enige hoedenmaker van Twente. We worden door de naamgever uitgenodigd voor koffie in de woonkamer. Voor het maken van de foto gaan we naar de werkplaats annex atelier (met een museaal sausje) dat is gevestigd in de bijkeuken/schuur. In de tuin staan een paar schattige (witmetalen) tafels met stoeltjes die je eerder verwacht in een Parijs park. “Voor de gasten,” lacht Alex Hospers (55). Hij is enige tijd geleden speciaal verhuisd naar deze woning, voor zijn hoeden. “De klanten hoeven niet meer door het hele huis naar zolder waar ik in mijn oude huis de werkkamer had.”
In het atelier staan en hangen tientallen hoeden in alle denkbare kleuren, van groot naar klein afgewisseld met persoonlijke herinneringen van Hospers die zijn overleden ouders met onder meer foto’s eert. “Als klein kind zat ik vaak naast mijn moeder achter de naaimachine.” Zijn vader hielp hem om voor zichzelf te beginnen. “Ze hebben me altijd gesteund, nee, ze leven niet meer.” Bij het overlijden van zijn moeder (die bijna 80 jaar was geworden) maakte hij in heel korte tijd als eerbetoon aan haar tachtig hoeden. Die werden tentoongesteld in Bad Boekelo waar zo’n 175 mensen kwamen. Tegenwoordig worden hoedjes (in Twente) vooral gedragen tijdens haringparty’s en diverse paarden-evenementen.
Gefascineerd door mode
Van jongs af aan is hij, net als veel couturiers, gefascineerd door mode en vooral hoeden. Na de middelbare school volgt hij (hoe logisch) de MBO-opleiding mode en kleding. “Daar kon ik mijn creativiteit volledig tot uiting laten komen.” Daarna ging hij naar Amsterdam om de studie ‘Modevormgeving’ te volgen. Daar ontmoet hij onder anderen Bob Molenaar en Frank Govers.
Terug in het Enschede volgde hij de opleiding op de modevakschool Ensaid. Tijdens deze opleiding leert hij het maken van hoeden. Toen zijn moeder overleed werd het hoeden maken een belangrijk onderdeel van zijn rouwproces. “Omdat mijn moeder bijna tachtig jaar was geworden, heb ik tachtig hoeden gemaakt. Met die hoeden – en nog negen andere hoeden die ik al eerder had gemaakt – heb ik uiteindelijk een hoedenshow georganiseerd voor het goede doel.”
Rijk wordt hij sowieso niet van de hoeden, ondanks dat hij praktisch de enige hoedenmaker in Twente is. “De goedkoopste is 25 euro, de duurste was 550 euro, daar had ik drie maanden werk aan.” Hij schat dat hij in de afgelopen 35 jaar zo’n vijfhonderd hoeden heeft gemaakt.
Natuurlijke materialen
De start van zijn hoedenbedrijfje had pakweg vijftien jaar geleden plaats bij Dorset in Borne. Met onder anderen de bekende zangeres Marga Bult. Hij heeft ook nog steeds regelmatig contact met Willeke van Ammelrooy die de presentatie verzorgde van het boek ‘De naakte waarheid’, waarbij vooral de zwarte sjaal en de hoeden opvielen.
Dat hij het hart op de goede plaats heeft zitten bewees Hospers toen hij op televisie een vrouw zag die worstelde met het leven. Het leverde een bijzondere ontmoeting op. “Met genoegen heb ik meegewerkt om deze vrouw in het zonnetje te zetten. Zij droeg een hoed om niet op te vallen zodat mensen niet aan haar zouden vragen hoe het ging… Ze droeg de hoed om te overleven, niet voor haar plezier. Met dank aan het team van Man Bijt Hond is het een geweldig item geworden.“
Om financieel rond te komen werkt Hospers 32 uur in de sociale werkplaats Circulus in Deventer met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast begeleidt hij studenten van Aventus (beroepsonderwijs) en leert hij hen het ambacht. Van Hospers is bekend dat hij graag met natuurlijke materialen werkt en dat zal tijdens zijn lessen ongetwijfeld doorklinken. Net als zijn hang naar recyclen.