Ilse DeLange: "Je moet jezelf steeds weer blijven vernieuwen"
Wie waren haar voorbeelden? Wat maakt het vak zo mooi? En waarom moeten we op 9 september allemaal naar Tuckerville komen?
llse DeLange, artiestennaam van Ilse Annoeska de Lange, werd op 13 mei 1977 geboren in Almelo. Ze begon haar carrière op achtjarige leeftijd als playbackartiest, onder andere met een imitatie van Toon Hermans. In 1998 vertrok Ilse naar Nashville, de bakermat van de countrymuziek, om daar het album World of Hurt op te nemen. Haar debuutsingle I’m not so tough zong ze voor het eerst live in de populaire televisieshow Laat de Leeuw van Paul de Leeuw. Het album werd een enorm succes en ineens gingen alle deuren open. “Toen ‘het’ gebeurde met I’m not so tough had ik natuurlijk geen idee waar dat allemaal toe zou leiden. Ik genoot gewoon van de mogelijkheden. Als een kind dat continu buiten mocht spelen. Het was onwerkelijk. Ineens wilde iedereen met mij praten, ik kon overal spelen… Het was een droomscenario.”
Country in mijn DNA
Op dat eerste album klinkt duidelijk haar voorliefde voor country door, een muziekgenre dat Ilse nauw aan het hart ligt. “Countrymuziek drijft op emotie. De melodieën en woorden zijn vaak eenvoudig, maar kunnen een heel diepe emotie vertellen. De muziek heeft een bepaalde eenvoud, waardoor je veel mensen bereikt. En ik houd van gitaargedreven muziek.” Hoewel op Ilse’s latere albums meer pop en rock invloeden te horen zijn, zal country altijd onderdeel blijven van haar muziek. “Ik ben niet opgegroeid in Amerika. Ik groeide op in de jaren 80 en 90 met de Nederlandse radio aan in elke kamer in huis. Dan neem je dat ook mee in je muzikale beleving. Ik houd ook van popmuziek. Maar ik heb country nooit achter mij gelaten, het zit in mijn DNA.”
Ilse is vandaag de dag een voorbeeld voor veel jonge muziektalenten, maar wie waren haar eigen inspiratiebronnen? “Dolly Parton, Bonnie Raitt en Joni Mitchell, dat waren mijn grote voorbeelden. Ze hebben mij echt geïnspireerd met hun songwriting skills, het muzikantschap en hun enorme zelfrelativering. En dat doen ze nog steeds.” Op de vraag of ze altijd al artiest wilde worden antwoordt Ilse: “Nee, ik wist helemaal niet dat dat een keuze was en dat het een carrière zou kunnen zijn. Ik vond het leuk om muziek te maken en creatief bezig te zijn en spelenderwijs ben ik artiest geworden.”
25 jaar in de muziek
Je brood verdienen in de muziek? Het kan! Ilse kreeg een glansrijke carrière. Ze won alle belangrijke muziekprijzen en haar albums werden meermaals onderscheiden met Platina. Ze had grote hits als Miracle, So Incredible (eerste nummer één hit) en The Great Escape. Ilse vindt het moeilijk te zeggen wat de hoogtepunten waren in de afgelopen 25 jaar, want dat waren er vele. “Ik zal proberen er een paar te noemen. In mijn eerste jaar stond ik op Pinkpop en Lowlands, dat was echt wel te gek. Het Songfestival met The Common Linnets waar we in 2014 tweede werden met het nummer Calm after the Storm en Duncan Laurence die in 2019 won met het nummer Arcade, waar ik als mentor en regisseur bij betrokken was. Op beide prestaties ben ik supertrots. Verder, mee mogen werken aan The voice of Holland, een Duitse Grammy winnen. Elke keer dat we een liedje schrijven waarvan ik voel dat het iets bijzonders is…”
Nashville
Wat vind je het mooie aan jouw vak? “Dat ik mijn persoonlijke ervaringen kan verwerken in liedjes en dat die dan weer iets kunnen betekenen voor een luisteraar. Soms reis je een tijdje met mensen mee. Of hoor je bij een speciale gebeurtenis in hun leven. Dat vind ik heel bijzonder. En ik vind het heerlijk om met de band op tour te zijn.” Ilse’s levensgezel Bart Vergoossen is drummer in haar band. Ik vraag haar hoe het is om zo nauw samen te werken met je partner. “Heel fijn. Het is een groot voordeel dat we altijd samen op pad zijn. Sommige stellen zouden er waarschijnlijk niet aan moeten denken. Maar voor ons is het perfect.” Ze hebben een huis in Nashville, Ilse’s tweede thuis. “Ik kom er al 26 jaar. Het is een plek die mij altijd inspireert. Er zijn ontzettend goede songwriters, producers en muzikanten daar. Ik vind het er heerlijk!” Ilse maakte er het programma Ilse’s Veranda, waarin ze gasten ontving als Barry Hay, Ellen ten Damme, Douwe Bob en Guus Meeuwis. In het programma gaan Ilse en haar gast samen op ontdekkingsreis door Nashville en bespreken ze de geschiedenis van de countrymuziek. Naast Nashville is er nog steeds de grote liefde voor Twente. “Dat is een zielsverband. Mijn hele familie woont in Twente, dus ik ben er nog regelmatig. Ik heb daar zoveel herinneringen en ik heb mij er ontwikkeld. Het is voor mij een pré dat ik in Twente ben opgegroeid. Dat ik een Tukker ben zorgt voor veel relativeringsvermogen. En dat helpt enorm in de wereld waarin ik werk.”
In de spits
Ik vraag Ilse welke mensen ze bewondert in het leven en met wie ze graag werkt. “Ik houd van mensen die ambitieus zijn en niet bij een ‘nee’ alles meteen neerleggen. Ik houd van proactieve mensen die hun dromen najagen en van empathische mensen. Ik vind het mooi als mensen openstaan voor alles in het leven en nieuwsgierig zijn.” Ilse werkt veel met jonge muziektalenten. Zo was ze coach bij The Voice en nu in Duitsland bij Deutschland sucht den Superstar. Wat wil ze deze jonge talenten meegeven? “Ik heb sinds een aantal jaren een eigen platenlabel waarmee we jonge artiesten helpen om hun eerste stappen in de muziek te zetten. Mijn rol als coach bij The voice of Holland en Deutschland sucht den Superstar sluit daar heel goed op aan. Het eerste wat ik bij die programma’s altijd zeg is: jij moet zélf de kar trekken. Altijd. Je kan niet achterover gaan leunen en verwachten dat succes uit de lucht valt en iedereen jou kansen komt aanreiken. Zo werkt het niet. Dus kies de juiste mensen om je heen, maar weet dat jij altijd in de spits moet blijven staan.” En wat is jouw eigen belangrijkste levensles geweest?, vraag ik haar. Het antwoord is kort en bondig: “Dat je weet dat liefde het belangrijkste is.”
De laatste jaren neemt Ilse’s carrière een hoge vlucht in Duitsland. Hoe is het om daar te werken? “Met name in het begin van de coronaperiode heb ik veel tv mogen doen in Duitsland, wat erin heeft geresulteerd dat ik daar nu ook in volle zalen speel. Het is echt fantastisch om in Duitsland te mogen touren. Het is zo’n dankbaar publiek. En het is heerlijk om ergens weer ‘nieuw’ te zijn en iets op te bouwen.”
Tuckerville
Als ware ambassadeur voor Twente én voor countrymuziek bedacht Ilse Tuckerville. De eerste editie was in 2014. “Tuckerville is een festival waar we grote Nederlandse artiesten programmeren naast americana en country artiesten. Zo kom je misschien voor BLØF of Chef Special, maar ontdek je Jana Mila of Albin Lee Meldau. De locatie bij Het Rutbeek is prachtig. De sfeer is zomers en heel gemoedelijk. Het festival is geschikt voor het hele gezin. We hebben zelfs speciaal voor de kinderen Kidsville, waar ze zich volop kunnen vermaken!” Waarom moest Tuckerville er komen? “Ik heb altijd een verwantschap gevoeld tussen Tennessee en Twente. En ik vind het mooi als mensen, terwijl ze er niet naar op zoek zijn, nieuwe muziek ontdekken. Ik wilde graag mijn muzikale ‘thuis’ samenbrengen met mijn daadwerkelijke ‘thuis’. Op 9 september vindt de zesde editie van het festival plaats, dan viert Ilse ook haar 25 jarig jubileum. “Ik ben een dankbaar mens. Ik heb veel prachtige avonturen mogen beleven, maar heb ook nog veel nieuwe plannen en ideeën. Dus het gaat ook gewoon door hè! Het belangrijkste verschil tussen 25 jaar geleden en nu is de ervaring. Maar het speelplezier en de ambitie zijn onverminderd!” Hoe zorg je dat je relevant blijft? “Door jezelf te blijven vernieuwen. Door jezelf steeds weer met nieuwe mensen te omringen. Door risico te nemen en open te staan voor nieuwe uitdagingen.”
Tot slot, wat staat er allemaal op stapel de komende tijd? “Heel veel. We gaan veel nieuwe muziek releasen, we gaan touren in openluchttheaters en vanaf november in de clubs. Maar eerst een beetje genieten van de zomer hoor!”
Tekst: Maike Eggink
Fotografie: Jasper Abels, Set Vexy, Ben Houdijk