Reportages

De Bloemenbeek

Het is nu al een prachtig jaar voor Landhuishotel & Restaurant De Bloemenbeek. Met de aanstelling van Maître d’hôtel Simone Fondi (36) en Maître Sommelier Anouk Helthuis (24) staat er een nieuw, fris team klaar voor de dagelijkse leiding. Daarnaast ontving het restaurant 16 van de 20 punten van Gault&Millau. “Dat heeft nog geen enkel restaurant in Twente behaald”, vertelt eigenaar Raymond Strikker. Een extra verrassing: het tuinterras van De Bloemenbeek werd door Gault&Millau uitgeroepen tot ‘Terras van het jaar 2024’

Het jaar is nog maar halverwege, maar er zijn nu al genoeg mooie momenten te vieren bij De Bloemenbeek. Het is hotelier en restaurateur Raymond Strikker opnieuw gelukt om bijzonder talent aan te trekken. Maître Sommelier Anouk Helthuis (24) is al een bekend gezicht bij De Bloemenbeek. Ze begon drie jaar geleden als stagiaire bij de receptie, volgde verschillende gastronomie opleidingen en ontwikkelde een passie voor wijnen. Sinds maart van dit jaar mag ze zich Maître Sommelier noemen. Ervaring deed ze onder andere op bij The Ritz-Carlton, een vijfsterrenhotel op Bali. “Ik wil hier graag mijn eigen draai geven aan oprechte gastvrijheid”, vertelt Anouk. “Mijn kracht ligt bij het lezen en begrijpen van onze gasten en relaties. Dat is waar we het verschil mee maken. Er is hier goede communicatie tussen alle afdelingen. Als wij speciale wensen van restaurantgasten krijgen, geven wij dat door zodat iedereen op de hoogte is. Daardoor kunnen we onze gasten vaak extra verrassen. Die gastvrijheid en oprechtheid heb ik niet alleen hier, maar ook op Bali geleerd, daar zijn ze heel goed in die aspecten.”

Voor de liefde verhuisd
In juni werd het team compleet met de komst van Maître d’hôtel Simone Fondi (36). De Italiaan kwam voor de liefde naar Nederland. Hij werkte afgelopen twee jaar bij het door Michelin met twee sterren gewaardeerde restaurant Spectrum (voorheen Librije’s Zusje) in Amsterdam, maar vond de afstand tot zijn Twentse vriendin te groot. “Natuurlijk wilde ik graag op hoog niveau blijven werken en omdat de Bloemenbeek naast het hoog aangeschreven restaurant ook een prachtig landhuishotel heeft, kwam voor mij hier alles samen.” De klik met Anouk, meesterkok Michel van Rijswijk en Chef de cuisine Vincent Goris was er direct. “Er is hier nog aandacht voor de details, ik heb me bijvoorbeeld echt verbaasd over de botanische gastronomie bij De Bloemenbeek. Het landgoed en de tuin staan vol kruiden en er wordt veel gekookt met de mooiste lokale producten.”

Daarnaast heeft Simone al geproefd van de warme Twentse sfeer. “Hier is er echt connectie met de gasten, dat was in Amsterdam toch vaak anders.” Dat beaamt Anouk: “We hebben heel veel terugkerende gasten. Dan bouw je een intense band op met elkaar.” De twee maîtres leggen hun ziel en zaligheid in hun werk, samen zorgen ze voor memorabele momenten voor de gasten. Anouk: “We hebben op andere vlakken ervaring, maar daarmee inspireren en versterken we elkaar juist.”

Topscore Gault&Millau
Het nieuwe team onderstreept volgens eigenaar Raymond Strikker de kwaliteit van De Bloemenbeek. “Als opleidingsbedrijf weten we dankzij onze vakkennis jonge, ambitieuze mensen aan ons te binden. Dat zorgt ervoor dat we ook ander talenten van buitenaf kunnen aantrekken.” Dat het met die kwaliteit wel goed zit, zag ook Gault&Millau dit voorjaar. Tijdens de uitreiking in Utrecht kreeg De Bloemenbeek te horen dat ze zestien van de twintig te behalen punten scoorden. “Het was onze ambitie om ooit die zestien punten te behalen, dat is het hoogste dat ooit in Twente is behaald. Zo’n score is een bevestiging voor onze teams dat we op de goede weg zijn.”

Terras van het jaar
Tijdens de uitreiking kreeg het team te horen dat hun terras werd uitgeroepen tot ‘Terras van het jaar 2024’. “Je kunt je niet inschrijven voor deze verkiezing, dus het kwam voor ons als een totale en heerlijke verrassing”, vertelt Raymond. Waarom dit terras uitblinkt? “Bijna alle andere terrassen zijn betegeld, maar hier zit je nog echt op een groen, goed onderhouden gazon. Er zijn plekken in de zon en in de schaduw tussen de oude bomen. Door de sfeervolle inrichting met bijvoorbeeld een loungeset waan je je bijna in het buitenland. Dat in combinatie met heerlijk lang lunchen of dineren, maakt dat veel mensen hier zomers graag vertoeven. Thuisblijvers krijgen hier het vakantiegevoel en anderen genieten nog even van de voor- of napret als ze wel op reis gaan.”