Twente culinair op de kaart door zomers festijn sterrenchefs
Nu weten heel veel toprestaurateurs het ook. De Bloemenbeek was namelijk gastheer tijdens het jaarlijkse en collegiale ‘Summer event’ van Alliance Gastronomique, hét samenwerkingsverband van de crème-de-la crème van vooraanstaande restaurants in Nederland en België.
Het was al eerder de bedoeling, maar door corona werd het zomerfestijn uitgesteld. Reden voor Raymond Strikker en zijn Bloemenbeek-team om nu helemaal uit te pakken en zijn culinaire collega’s extra in de watten te leggen. “Dat is perfect gelukt”, vertelt de gelouterde restaurateur en hotelier een paar dagen nadien. “In fantastische samenwerking met restaurant Joann, van Mandy Overbeek en Emiel Kwekkeboom en ook gewaardeerd lid van de Alliance Gastronomique, hebben we een prachtig Twente op de culinaire kaart kunnen zetten.”
Schapendrijven bij ‘Stonehenge’
Onder het motto ‘On the move & Twente Style!’ hebben de gasten een ervaring gehad om nooit te vergeten. “We ontvingen de eerste gasten de zondagavond met een exclusief vijf-gangendiner dat we serveerden bij het speciaal daarvoor geopende Joann, naast Dorset in Borne en natuurlijk De Bloemenbeek de Twentse leden van de Alliance Gastronomique in Twente. Op maandag was er allereerst de ledenvergadering die werd afgerond met een informele en zomerse lunch op onze cour onder de platanen met onder meer de heerlijkste seafood, magnums rosé en à la minute gegrilde Wagyu-burgers uit Ambt Delden.” Het gezelschap kreeg een demonstratie
en ervaring schapen drijven op het eigen landgoed van De Bloemenbeek, rondom het ‘Twentse Stonehenge’. “Entertainend maar ook zeer zeker confronterend”, vat Raymond samen. Er volgde een aperitief met het vermaarde bier ‘Vuurzee’ en exclusieve Ruinart Champagne waarbij onder leiding van de Ootmarsumse kunstenares Maureen Knobben – die recentelijk nog werk verkocht aan Lady Gaga – een drieluik werd gecreëerd door alle sterrenchefs. Dit bijzondere werk wordt tijdens een speciaal Alliance Charity Gala (zie kader) op 18 september op paleis het Loo geveild.
Lange eiken tafels bij kaarslicht
Een Parijse oldtimer-bus vervoerde de chefs en restaurateurs van de Alliance Gastronomique vervolgens naar Landgoed Singraven, waar chefs Michel van Riswijk en Matthijs Mulder twee gangen serveerden waaronder kreeft met Twentse asperges, onder het genot van een bijzondere wijn van het nabijgelegen wijnlandgoed De Hakenberg en ree uit het Lutterzand in ‘noabers’ hooi gegaard. De volgende etappe ging naar het monumentale Jan Wesselinkhoes. Met kaarslicht, open vuur aan lange eiken tafels, boeiende storytelling over onze streek en de mooiste gerijpte kazen uit de gehele wereld. Mandy Overbeek van Joann kijkt net als Raymond terug op een zeer geslaagd event. “Eten en drinken verbindt ons allemaal, maar het is geweldig om met een stel vakidioten samen te ontspannen en bevindingen te delen. Dat is al leerzaam, maar ook iets als schapen drijven”, zegt ze. “Ik wil uiteraard geen collega’s en medewerkers met schapen vergelijken, maar het is wel ontzettend mooi om te zien dat ‘opdrijven’ niet werkt, maar dat je veel meer gedaan krijgt door deze kuddedieren rust en ruimte te geven. Dat werkt bij mensen en bij het leiding geven volgens mij net zo!” Volgens Mandy waren de talrijke chefs en restaurateurs ‘zwaar onder de indruk’ van zowel het gastronomische niveau als Twente als prachtige streek. “Ons natuurlijke gevoel voor gastvrijheid werd als zeer oprecht en bijzonder ervaren’, zegt ze. “Ik denk dat we een fantastisch visitekaartje hebben afgeven voor onze regio.”
Mooiste compliment
“Een geweldig stukje Twente-promotie”, vindt ook Raymond. “Het mooiste compliment dat we kregen was toch wel dat een aantal restaurateurs zeiden: we snappen nu dat Twentenaren trots zijn en zichzelf vaak tot de gelukkigste mensen van Nederland rekenen.” Eén van de leden, Martin van Bourgonje van toprestaurant Merlet in Schoorl en verleden jaar gastheer van hetzelfde festijn verwoordt het als volgt: “Gastronomisch klopte dit event helemaal. Dit opgeteld bij de tocht door het prachtige Twentse coulisselandschap en de uiterst creatieve keukenbrigades van De Bloemenbeek en Joann maakte het zeer geslaagde dagen. De vriendelijkheid, de gastronomie en het prachtige landgoed De Bloemenbeek waren in hun roem bij ons al bekend maar dit soort fantastische ontmoetingen versterkt onze band met Twente nog meer.” De Alliance wil de gastronomie uitdragen en bewaken, maar ook kennis overdragen. Een van de chefs van De Bloemenbeek heeft letterlijk een kijkje genomen in de keuken van Merlet door er een tijdje stage te lopen en medewerkers van het restaurant in Schoorl komen meewerken om te leren in De Lutte. Ook verblijven edewerkers er als gast om te zien hoe een top-hotel-restaurant in Twente gasten bedient. “Je moet uitgenodigd worden om toe te treden tot de Alliance Gastronomique”, vertelt Raymond. “Het is daarnaast een eer en zeker ook een genoegen om gastheer te mogen zijn voor een dergelijk zomers festijn. Ik weet 100 procent zeker dat we er ruim veertig (aantal leden van de Alliance Gastronomique, red.) echte ambassadeurs bij hebben voor Twente.”
Fotografie: Emiel Muijderman