Reportages

Twente vanuit de lucht

Op de akkers vind je ook koolzaad , wie kent de prachtige gele velden niet? Wist je dat koolzaadolie super gezond is omdat het rijk is aan onverzadigde vetzuren?

De havens aan de Twentekanalen in Hengelo, Almelo, Enschede, Hof van Twente en Lochem vormen samen een van de grootste binnenhavens van Nederland. Hier in de haven van Hengelo werd een containerschip gelost. Vrachtwagens rijden af en aan en kranen takelen de gekleurde containers van het schip.

Bijna een derde van de 14.500 bezoekers komt met de fiets naar Dauwpop in Hellendoorn, en iedereen parkeert natuurlijk het liefste zijn of haar fiets zo dicht mogelijk bij de entree. Van boven ziet het er spectaculair uit: dranghekken in kruisvorm en de wachtende rij festivalbezoekers. Laat het feest maar beginnen!

In het dorp Lattrop- Breklenkamp, ht uiterste puntje van Noordoost Twente, ligt natuurgebied de Bergvennen: een oase van rust, pal langs de Duitse grens. Aan het eind van vorig zomer stond de paarse heide in bloei en kwam door de droogte het water steeds lager te staan. Dit natuurgebied is ontdaan van bomen om verdere verdamping van het water te voorkomen.

Aan de Waarveldweg wordt in het Buurserzand in Haaksbergen schrale grond boven gehaald om de heide te laten ontkiemen. Het plantje heeft het zwaar vanwege de vele stikstof n de lucht. Om meer ruimte te geven, wordt de vruchtbare bovenlaag afgegraven. Heide gedijt namelijk het beste op schrale grond, zonder teveel voedingsstoffen.

Fotografie: Wouter Borre, Rikkert Harink

Haaksbergen – Bovenlaag, verrijkt strooisel wordt verwijderd in Buurserzand om zo de scrale grond boven te halen en heide te laten ontkiemen.