Reportages

Tukker Abroad: Colombia

Misschien verbinden we Colombia in Nederland nog steeds een beetje met de FARC en Medellín met de beruchte drugsbaron Pablo Escobar, maar dat hebben de Colombianen inmiddels grotendeels achter zich gelaten. Medellín is een bruisende stad, waar je als toerist uitstekend en veilig kunt verblijven. Je kunt er ook prima wonen en dat doet Lotte Boerrigter sinds driekwart jaar en het bevalt geweldig.

We gaan skypen, dat is het plan. Want Colombia en met name Medellín liggen nou niet bepaald naast de deur. Maar als ik verbinding heb, zie ik Lotte in een supermarkt staan. Ze belooft zo snel mogelijk op haar scooter te springen en terug te bellen, maar ja… in Colombia nemen ze de tijd en een supermarkt­bezoekje duurt gewoon wat langer.

Backpacken
“Het is hier helemaal niet eng”, vertelt Lotte, als ik haar later spreek. “Ik woon in El Poblado, één van de mooiste en hipste wijken van de stad, waar ook veel toeristen komen. Ik kom oorspronkelijk uit Albergen dus ik ben een Tukker, maar ik woonde al sinds mijn achttiende op kamers. Voor ik naar Colombia vertrok, woonde ik in Amsterdam, waar ik na mijn studie werkte voor de Ahold Delhaize Coffee Company. Anderhalf jaar geleden ging ik met een vriendin backpacken in Latijns-Amerika. We hadden niet een bepaalde voorkeur, het had ook Bolivia of Peru kunnen zijn, maar we zijn uit­eindelijk in Panama en Colombia terechtgekomen. Toen die vriendin weer naar Nederland ging, ben ik in mijn eentje doorgereisd. Ergens in een hostel in Noord Colombia kwam ik een leuke jongen tegen. Dat was Willem, een Nederlander, die in Colombia voor een Nederlands bedrijf werkt en op dat moment met vakantie was. We hadden meteen een klik, maar ik moest verder. Ik dacht nog: ‘Die zien we nooit weer terug’.”

Happy
“Maar dat liep anders, we belden en ­appten elkaar elke dag vanaf het ­moment dat ik doorreisde. Daarna ging ik terug naar Nederland, maar na dik twee maanden heb ik hem een weekje opgezocht in Medellín, waar hij woonde, en het was nog leuker. Iets meer dan een jaar geleden hebben we besloten dat ik naar Colombia zou komen. Het was best spannend, maar we zijn heel happy en het is hier hartstikke leuk. Willem heeft een mooi appartement midden in de wijk en we hebben hier veel vrienden. Colombianen zijn heel gastvrij en open. De wat rijkere Colombianen hebben vaak een finca (boerderij) in het buitengebied en ze nodigen je graag uit. Alles en iedereen is er dan, familie, kinderen en vrienden. We gaan ook veel uit in de stad, het is hier supergezellig met overal lichtjes in de bomen en veel jonge ­mensen. Medellín is de stad van de Reggaeton, waar heel Zuid-Amerika op danst. De restaurantjes en terrasjes in onze wijk zijn leuk, het eten en de cocktails lekker en relatief goedkoop.”

The Monkey Club
Natuurlijk wilde Lotte zelf ook met iets leuks aan de slag. Ze zette een webshop op, The Monkey Club. Ze is net begonnen
en verkoopt zoals ze het zelf noemt ‘summerwear’. Modeartikelen die het warme en uitbundige gevoel van
Colombia uitstralen.