Wietze de Jager
Hij zit in de spagaat van zijn leven, noemt Enschede de stad van het sentiment en hoe een ruzie tussen twee vogeltjes het begin van zijn radiocarrière was. Eén ding is zeker, een gesprek met radio 538-presentator Wietze de Jager is allesbehalve saai.
We hebben afgesproken in een stadscafé in Zwolle. De stad waar Wietze woont met zijn vrouw Lieke en hun drie jonge kinderen, een dochter en twee zoons. Het is ook de stad waar hij 33 jaar geleden is geboren als jongste in een gezin van acht kinderen, vijf jongens en drie meiden. “Dat is misschien ook wel waarom ik bij de radio ben gegaan, als jongste wilde ik altijd wat van mij laten horen,” zegt de radio 538-presentator gekscherend. “Het was thuis altijd gezellig, we hebben ook een hele hechte band als familie. Zo hecht dat we op één broer na allemaal sinds een paar jaar terugverhuisd zijn van Enschede naar Zwolle en omgeving.” Wietze was namelijk nog geen acht jaar toen het hele gezin De Jager naar Enschede verhuisde. Hier heeft hij zijn hele jeugd doorgebracht. “Prachtige, onbezorgde jaren,” vertelt Wietze. “Enschede is de stad waar ik gevormd ben en die veel sentiment bij mij oproept. Met vrienden ging ik altijd naar het Singers café, nu bekend als Café Friends. Hier was ik barman, ook had ik een bijbaantje als pizzabezorger. Nog altijd kom ik regelmatig in Enschede, mijn beste vrienden wonen er. Als ik in de stad ben, rij ik altijd ommetjes langs plekken uit mijn jeugd. Gewoon omdat het leuk is en ik er zoveel goede herinneringen aan heb.”
Over twee vogeltjes
Na zijn middelbare school volgt Wietze de studie Marketing & Communicatie aan het ROC van Twente in Almelo. Hij solliciteerde zelfs nog bij de politie maar kwam niet door de keuring. Het radiovak trok hem ook, alleen was daar geen opleiding voor. “Bij ons thuis stond vroeger altijd de radio aan, afgestemd op de zender EnschedeFM. Ik heb ze destijds gemaild dat ik wel een programma wilde maken, maar kreeg daar niet de kans toe. Ook wel begrijpelijk, ik had immers geen enkele ervaring. Dus toen heb ik het via de BNN University geprobeerd waar ze gemotiveerde creatievelingen zochten die zich in een jaar konden ontwikkelen voor radio en tv. En ja, daar kwam ik door de selectie dankzij mijn live verslag van een gevecht tussen twee vogeltjes. Dat is wel grappig om te vertellen overigens. Want dat het om twee vogels ging was ik vergeten te zeggen aan het begin van mijn live verslag. Dus iedereen dacht dat het een enorm gevecht was tussen twee kerels. Toen uiteindelijk bleek dat het om twee vogeltjes ging, vond men dat zo hilarisch en creatief dat ik aangenomen werd.”
Knallen van 6 tot 10 uur ’s ochtends
BNN was de springplank naar een mooie radiocarrière. Wietze begon bij 3FM, ging door naar AmsterdamFM om vervolgens de overstap te maken naar Qmusic waar hij een aantal jaren samen met Mattie Valk als radioduo Mattie & Wietze ochtend-, avond- en nachtprogramma’s maakte. Inmiddels zit Wietze alweer vier jaar bij radio 538, waar hij nu iedere ochtend samen met Klaas van der Eerden de ochtendshow presenteert. “De ochtendshow is het summum voor iedere radiomaker. Luisteraars staan met je op en willen bijgepraat worden over het nieuws. Een avondprogramma moet daarentegen luchtiger zijn, terwijl een lunchshow wat ik ook gedaan heb bij radio 538, juist vooral draait om muziek waarbij je tussendoor mensen nog even bijpraat over de actualiteit.” De grote rol die de actualiteit speelt in een ochtendshow betekent ook aanpoten voor Wietze en Klaas. “Om 4.30 uur zit ik in de auto, om 5.30 uur ben ik op de redactie waar nieuwslezer Mart Grol ons bijpraat over het nieuws. Het is echt een sport om in de vroege ochtend als eerste radioprogramma bij een actualiteit te zijn. Stel dat er iets met een bekende Nederlander is, dan wil je die in je programma hebben. Lukt dat niet, dan besteden we er op een andere creatieve manier aandacht aan. Afhankelijk van de ernst van een item, doen we dat met een knipoog of juist op een hele serieuze manier. Vanaf het moment dat we live gaan, om 6.00 uur, is het een sneltrein tot aan 10.00 uur.
Alles is live, dat is ook het mooie aan radio. Terwijl we uitzenden krijgen we reacties van luisteraars binnen. Die nemen we meteen mee. Je moet continu alert zijn, gelukkig heb ik een korte spanningsboog dus radio maken past mij uitstekend. We hebben redactionele vrijheid en bedenken en maken het hele programma zelf. We bedenken een actie en pakken dat ook meteen op. Radio maken is daarnaast echt een gevoelsding. Ik heb altijd mijn voelsprieten aan staan voor wat er speelt in het land. Je bent altijd alert op de kleinste dingen. En Klaas en ik vormen een goed duo. We zijn totaal verschillend, daarom kunnen we ook zo goed met elkaar. Klaas woont in Amsterdam, is een man van de stad en heeft thuis pubers. Ik ben van de provincie, hoewel ik zelf ook een aantal jaren in Amsterdam gewoond heb, en heb thuis drie kleine kinderen.”
Dingen die er echt toe doen
Over zijn kinderen gesproken, die haalt Wietze ’s middags van school. Zijn werkdag zit er dan inmiddels alweer op. Zijn vrouw Lieke zorgt fulltime voor de kinderen. Een bewuste keuze van ze. “Mijn werk vraagt veel tijd en energie. Doordat Lieke thuis is, is er rust in huis. Dat ervaar ik wel als een luxe. Thuis is ook echt thuis, de reden waarom we van Amsterdam weer naar Zwolle verhuisd zijn. Hier is ruimte en hebben mensen nog aandacht voor elkaar. En het ligt heel centraal, mijn familie woont hier, ik ben zo in Hilversum voor mijn werk, maar ook zo in Enschede bij mijn vrienden. Ik ben altijd wel een gevoelsmens geweest, maar sinds de kinderen er zijn, is dat alleen maar meer geworden. Dat heb ik helemaal ervaren toen ik aan Expeditie Robinson meedeed. Dan merk je pas wat er echt toe doet. En dat is niet je smartphone of die verre vakantie. Nee, het zijn de kleine, gewone dingen in “Enschede is de stad waar ik gevormd het leven. Zoals samen met mijn kinderen naar de speeltuin gaan. Tijdens mijn korte tijd op het eiland, wilde ik niets liever dan gewoon bij mijn gezin zijn. Wat dat betreft ben ik best een burgerlijk type. Ik vind het heerlijk om thuis te zijn en wat aan te rommelen. Dat kan ik ook heel goed, ik zou best een goede huisman zijn. Wat ik ook merk nu we kinderen hebben, is dat je in een soort van spagaat komt. Eerst waren je vrienden het belangrijkste in je leven, toen werd je werk dat en nu ik een gezin heb, staat die op nummer één terwijl ik mijn werk ook heel leuk vindt. Het is continu zoeken naar een goede balans. Dat herken ik ook bij mijn vrienden.”
Handboek van het leven
Behalve zijn kinderen, speelt geloof ook een belangrijke rol in Wietzes leven. Hij heeft het van huis uit meegekregen, zijn vader was dominee. “Het geloof houdt mij enorm bezig. Het zet mij enerzijds aan het denken, anderzijds is het een houvast. De Bijbel zie ik als het handboek van het leven over hoe je als mensen met elkaar omgaat. Geloof geeft mij rust en is een soort realitycheck; ‘waar draait het om in het leven?’ Het staat ook haaks op mijn radiowerk, het snelle leven.”
Bonaire
Waar hij over vijf jaar wil staan in het leven? “Goeie vraag. Eén van mijn dromen is een jaar op Bonaire wonen. Dat is een stukje paradijs op aarde én de beste plek om te kite- en windsurfen wat ik graag doe. Wat werk betreft, ben ik stiekem jaloers op mijn broers. Zij werken in het onderwijs en bij de politie en doen, in mijn ogen, werk waarmee je bijdraagt aan de maatschappij. Als radiomaker doe ik dat niet vind ik zelf, hoewel ik het ontzettend leuk vind. Ik ben niet iemand van een uitgestippeld levenspad, maar meer van wat er op mijn pad komt. Waar er ergens een deur dicht gaat, gaan er elders weer deuren open.”
Tekst: Suzanne van Gaale
Fotografie: Rikkert Harink