Sabine's no-bake lactosevrije en glutenvrije ontbijttaart

In deze rubriek gaan we op bezoek bij de leukste, Twentse thuisbakkers en –koks. Zij delen hier hun favoriete recepten. In deze editie zijn we bij Sabine Hof.

Sabine, kan je iets vertellen over jezelf?
“Ik kom uit een horecagezin, mijn ouders werkten in de horeca en ik later ook. Eten heeft daarom altijd een grote rol gespeeld in mijn leven. Alleen ben ik nu in een hele andere vorm met eten bezig. Dat komt doordat ik enige tijd geleden graag wat fitter wilde worden. Ik ben mij toen gaan verdiepen in wat voeding voor je gezondheid kan betekenen. De voordelen bleken enorm, ik werd daar zo enthousiast van dat ik besloot mij er verder in te verdiepen én een studie over voeding te volgen. Dat werd orthomoleculaire therapie. Daardoor leerde ik dat je met voeding de basis van veel klachten kan aanpakken. Ziektes als diabetes, maar ook gezondheidsklachten op hormonaal gebied als PMS of overgangsklachten kunnen verlicht worden door op zoek te gaan naar de oorzaken hiervan.”

Hoe helpt gezond eten bij het bestrijden van klachten?
“Een lichaam heeft veel nodig om te kunnen functioneren en ik probeer in mijn praktijk Mojofood duidelijk te maken dat het wel degelijk uitmaakt wat je erin stopt. De reguliere geneeskunde bestrijdt symptomen. Met voeding kan je juist naar de basis van de klachten gaan. Ik vind het erg leuk om me daarmee bezig te houden, want je kan met voeding hele mooie resultaten behalen.”

Is dat niet heel ingewikkeld, om rekening te moeten houden met ingrediënten tijdens het koken?
“Er wordt vaak gedacht dat gezond  eten veel geld en moeite kost, maar dat hoeft niet zo te zijn. Het is ook niet zo dat je helemaal geen zoetigheid meer mag eten. Ook bij voeding is het goed de 80/20 regel aan te houden. Je kan gerust een stuk taart eten. Dat kan een lichaam goed verwerken.”

Jij hebt zelf ook een taart gebakken, kan je daar meer over vertellen?
“Ik heb een verantwoord ontbijttaartje gemaakt. Het is een taart op plantaardige basis met aardbei en framboos. Zo begint de dag goed.”

No-bake lactosevrije en glutenvrije ontbijttaart

Ingrediënten voor het deeg:

 • 75 gram havermoutmeel (havermout even fijnmalen in de foodprocessor)
 • 7 Medjoul dadels
 • 2 eetlepels kokosvet
 • 75 gram ongebrande walnoten,
 • paranoten (noten die je lekker vindt)

Ingrediënten voor de vulling:

 • 500 gram kokosyoghurt
 • 500 gram mix van aardbeien en frambozen
 • 1 schep eiwitpoeder (plantaardig vegan of Weij) flavour: vanille
 • 4 blaadjes gelatine of plantaardige gelatine (agar agar)

Ingrediënten voor de topping:

 • 200 gram aardbeien
 • Handje frambozen
 • Eventueel een beetje rauwe honing 200 gram

Bereiding bodem:

 1. Weeg de benodigde hoeveelheden af van alle ingrediënten voor de bodem. Verwarm het kokosvet zodat het vloeibaar is.
 2. Maal havermout, dadels en noten fijn in de foodprocessor. Meng dit samen met het gesmolten kokosvet totdat het een plakkerige substantie wordt.
 3. Vet de springvorm in met wat kokosvet en verdeel het mengsel over de bodem. Druk het goed aan zodat het mooi verdeeld is. Zet de springvorm met de bodem in de koelkast om op te stijven.

Bereiding vulling:

 1. Doe de aardbeien in de blender en pureer deze fijn.
 2. Wel de blaadjes gelatine in koud water totdat ze zacht zijn.
 3. Pureer de frambozen in de blender en spatel dit, samen met het eiwitpoeder, door de kokosyoghurt heen totdat het goed gemengd is.
 4. Verwarm het mengsel van de gepureerde aardbeien in een pannetje op het vuur tot ongeveer 80 à 90 graden. Knijp de gelatine goed uit en voeg dit aan het mengsel toe. Blijf goed roeren totdat dit goed gemengd is.
  • Voeg bij het gebruik van plantaardige gelatine de agar agar toe aan het aardbeienmengsel en verwarm tot 90 graden tot het begint te bubbelen.
 5. Laat het mengsel van aardbeien afkoelen en voeg het aan de yoghurt toe. Belangrijk is dat je goed blijft roeren en geen klontjes krijgt. De gelatine begint al langzaam op te stijven. Als het een mooie gladde massa is, kun je het in de springvorm gieten.
 6. Laat de taart opstijven in de koelkast voor minstens 3 uur.

Bereiding topping:

 1. Pureer 5 à 6 grote aardbeien in de blender en giet het mengsel over de taart heen.
 2. Verdeel het overige fruit over de taart met eventueel nog wat extra decoratie zoals eetbare bloemen, mint of honing.