Vegan bulgur salade

In deze rubriek gaan we op bezoek bij de leukste Twentse thuisbakkers en -koks. Zij delen hier hun favorieten recepten. In deze editie zijn we bij Kristien Maraha.

De 39-jarige Kristien is in het dagelijkse leven werkzaam als Adviseur Interne Communicatie bij hogeschool Saxion en woont samen met haar man en twee kinderen in Enschede. Oorspronkelijk komt ze uit Syrië en lekker eten is een belangrijk onderdeel van de Syrische cultuur. “Wanneer mensen bij elkaar komen, staat er altijd wat lekkers op tafel! Dat heb ik van jongs af aan al meegekregen.”

Syrische keuken

Hoewel Kristien vroeger graag bij haar moeder meekeek in de keuken, begon ze pas echt met koken toen ze met haar man ging samenwonen. Met een aantal kookboeken, met vooral simpele gerechten, deed ze haar eerste ervaring op. Al snel begon haar Syrische achtergrond te kriebelen. “Ik wilde de gerechten die mijn moeder altijd maakte ook zelf kunnen bereiden. Ik vroeg haar naar de recepten en bereidingswijze en kwam erachter dat ze veel op gevoel deed. Toen begon mijn zoektocht. Ik keek met haar mee en schreef alle stappen en hoeveelheden nauwkeurig op.”

Instagram

Op haar Facebook- en Instagrampagina @KokenmetKris werd ze actiever toen het coronavirus zijn intrede deed in Nederland. “De agenda was leeg, we waren veel thuis. Hierdoor had ik in het weekend veel meer tijd om te koken en bakken. Ik deelde mijn recepten online en kreeg veel positieve reacties van mijn omgeving. Heel erg leuk!” Kristien deelt vooral makkelijke en snelle recepten waar ze haar eigen draai aan heeft gegeven. Een gerecht waar je twee of drie uur voor in de keuken staat is als werkende moeder namelijk vaak niet haalbaar, aldus Kristien

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen

 • 500 ml water
 • 350 gram (fijne) bulgur
 • 140 gram tomatenpuree
 • 100 ml olijfolie
 • 100 ml citroensap
 • 50 ml zonnebloemolie
 • 4 tomaten
 • 1 eetlepel (scherpe) paprikapuree
 • 1 theelepel zout
 • Een bosje lente-ui/bosui
 • Een bos bladpeterselie
 • Halve bos verse munt

Bereiding

1. Verwijder het uiteinde en de buitenste laag van de lente-ui. Was en snijd de lente-ui in dunne reepjes. Bak deze vervolgens kort in zonnebloem- en olijfolie (niet bruin laten worden) op middelhoog temperatuur.
Let op: gebruik een grote pan (3 liter).
2. Voeg nu de tomaten- en paprikapuree toe en roer goed door. Voeg vervolgens het zout en water toe. Blijf roeren totdat er een mooi sausje ontstaat. Breng dit aan de kook.
3. Voeg vervolgens de bulgur erbij. Blijf 2 tot 3 minuten roeren totdat je ziet dat het vocht is geabsorbeerd door de bulgur.
4. Zet het vuur uit en doe de deksel op de pan. Laat dit 20 minuten staan.
5. Was de peterselie en munt en hak deze vervolgens fijn. Snijd de tomaten in kleine blokjes.
6. Voeg de groente samen met het citroensap toe en roer goed door. Laat even afkoelen.
7. Tip: dit gerecht kun je zowel warm als koud eten.
8. Garneer met granaatappel siroop.

Een heerlijke salade als hoofd- of bijgerecht. Ook lekker te combineren met brood, geroosterde groente, kip of vis. Aan jou de keus!