Vegan linzencurry met pompoen en koriander (4 personen)

In de rubriek ‘Heel Twente Bakt en Kookt’ gaan we op bezoek bij de leukste Twentse thuisbakkers en -koks. Zij delen hier hun favoriete recept. Voor de herfsteditie waren we bij Maria Grob.. “Ik geloof ook niet zo in extremen, voor mij gaat het om het inzicht en dat je voor jezelf een balans kunt vinden die bij je past.”

Maria is 35 jaar en woont in Enschede. Ze werkt als verandermanager in de culturele sector en is yogadocente. “Veel mensen denken dat yoga een sport is, maar het is zoveel meer dan dat. Je zou het een levensstijl kunnen noemen waar gezond leven en gezonde voeding een belangrijk onderdeel van zijn.”

Voeding en gezondheid
Al vanaf jonge leeftijd houdt Maria van koken. Sinds haar yogaopleiding is haar kijk op gezonde voeding wel enorm veranderd. “Twee jaar geleden heb ik in Azië een yogaopleiding gevolgdbij een traditionele Indiase yogaschool. Hier was veel aandacht voor een gezond lichaam én een gezonde geest. Ik at

acht weken lang puur plantaardig en dronk geen koffie en alcohol. Het effect op mijn gezondheid was enorm, ik heb me nog nooit zo fit, sterk en energiek gevoeld als toen.” Sindsdien verdiept Maria zich meer in gezonde plantaardige voeding, en vooral ook de positieve effecten van voeding op je gezondheid. “Als je in onze westerse wereld ziek wordt, ga je naar een dokter en wordt de oplossing vaak gezocht in medicatie. Artsen weten hier nog relatief weinig over de grote rol die voeding kan spelen bij de preventie van ziektes. Jammer, want watis er nou fijner dan dat je voelt dat je zélf invloed hebt op je gezondheid?”

Zondig je dan nooit? Lachend antwoordt Maria: “Jawel hoor. Ik sta bij mijn vrienden bekend om mijn Ben & Jerry’s-verslaving. Ik eet echt niet altijd gezond. Ik geloof ook niet zo in extremen, voor mij gaat het om het inzicht en dat je voor jezelf een balans kunt vinden die bij je past.”

Ingrediënten:
• (kokos)olie om in te bakken
• 1 rode ui
• 2 tenen knoflook
• Vadouvan, kurkuma, komijn (kruiden)
• Verse koriander
• Verse gember
• Peper & zout
• 1 grote flespompoen
• 4 tomaten
• 400 gram groene linzen
• 800 ml kokosmelk

Verhit de (kokos-)olie in de tajine of pan en fruit de knoflook en ui. Schil en ontpit de flespompoen en snijd in blokjes, snijd de tomaten ook. Bak de pompoen, en voeg de tomatenblokjes toe. Kruid nu naar wens: verse gember, verse koriander, vadouvan, kurkuma, komijn, peper en zout. Voeg vervolgens de kokosmelk toe en roer het geheel door zodat de kruiden in de kokosmelk trekken. Zorg dat er genoeg kokosmelk is om alle pompoen te bedekken en laat dit een kwartiertje pruttelen. Voeg vervolgens de linzen toe, deze kook je in de kokosmelk, eventueel aangevuld met wat water als er niet genoeg vocht is. Je curry is in principe klaar als de linzen gaar zijn (na zo’n 20 minuten) maar voor alle curry’s geldt: hoe langer je het de tijd geeft, hoe voller en rijker de smaak!

Fotografie: Frank Visschedijk