Zoete winterse stamppot

 

 

Zoete winterse stamppot vol met groenten, geserveerd met
makreel, stoofpeertjes, cranberry’s en walnoten en een
heerlijke vinaigrette van cranberry en honing.

 

 

 

 

In deze rubriek gaan we op bezoek bij de leukste Twentse thuisbakkers en -koks. Zij delen hier hun favoriete recept. In deze editie zijn we bij Judith Kamphuis.

Judith is 26 jaar en woont in Borne met haar vriend Jordy. Ze is werkzaam als docent op het ROC van Twente en één dag in de week bij delicatessen- en lunchwinkel HAP in Almelo. “Daarnaast sport ik graag en sta ik in mijn vrije uren vaak in de keuken. Je kunt me wakker maken voor een goed gevulde brownie met caramel en noten!”

Een feestje
Judiths grootste wens zou zijn om iets voor zichzelf te beginnen. “Iets wat er in de grote steden al is, maar hier nog niet en iets dat inspeelt op de drukke maatschappij en op de gezonde ontwikkelingen en trends, waarbij de behoefte van de gast voorop staat.” Vooralsnog kookt Judith vooral in haar vrije tijd. Dan probeert ze onder het genot van een muziekje nieuwe gerechten uit. “Of ik bedenk zelf een gerecht. De juiste smaken zien te kiezen en gewoon creatief zijn met producten die ik in huis heb. Ik vind dat je van elke maaltijd een feestje moet maken. En het oog wil natuurlijk ook wat!”

Smaakmakers
De gerechten die Judith graag maakt lopen flink uiteen. “Kleine tapasgerechten vind ik leuk, zoals gevuld filodeeg met geitenkaas, bieslook, broccoli, walnoten en honing. Ook maak ik graag verschillende stamppotten met veel groenten. Verse kruiden, ras el hanout, kaneel en knoflook zijn mijn favoriete smaakmakers. Ik kook vrijwel nooit uit pakjes of zakjes en gebruik zoveel mogelijk verse producten om de smaak zo goed mogelijk te houden.” Ook bakt Judith graag een cake. “Maar dan op mijn eigen manier, met banaan of pompoen bijvoorbeeld.

Ingrediënten stoofpeertjes
• 500 gram stoofpeertjes (4 kleine)
• 50 ml sterke rode wijn
• 3 eetlepels appelmoes zonder toegevoegde suikers
• 2 eetlepels cranberry-vinaigrette/balsamicoazijn
• 2 kaneelstokjes
• 6 kruidnagels

Ingrediënten stamppot
• 400 gram flespompoen
• 200 gram winterpeen
• 200 gram zoete aardappel
• Zure room
• Kaneel

Bereiding stoofpeertjes
Schil de stoofpeertjes en doe ze in een pan, daarbij gaat de wijn, appelmoes en cranberry-vinaigrette. Voeg water toe tot de peertjes net onder water staan, en voeg de kaneelstokjes en kruidnagels toe. Laat het ongeveer twee uur pruttelen, de peertjes moeten helemaal door te prikken zijn.
Dressing die je over de peertjes giet voor het serveren: 1 eetlepel honing met 1 eetlepel cranberry-vinaigrette of balsamicoazijn (kan ook over de makreel). De peertjes serveer je lauw/warm.

Bereiding stamppot
Schil en snijd alles in stukken, kook het vervolgens tot alles door te prikken is, mix alles met een blender of staafmixer en roer hier 1 grote eetlepel zure room en 1 theelepel kaneel doorheen. Extra kaneel kun je eventueel toevoegen of stukjes rauwe winterpeen voor extra bite.

Extra voor erbij: gerookte makreel, walnoten en cranberry’s.

Fotografie: Frank Visschedijk